Govedina na dva načina
14. 6. 2025

Pridružite se nam na delavnici, na kateri bomo raziskovali svet govejega mesa ter se naučili, kako meso izkoristiti do zadnjega vlakna – brez odpadka, z veliko okusa in še več znanja.
V dveh praktičnih sklopih bomo obdelali in pripravili dva vrhunska kosa govedine: goveji file in striploin steak. Spoznali bomo, kako meso razumeti, obdelati in iz njega izvabiti tisto najboljše – doma ali na posebni večerji.
Najprej se bomo lotili priprave tatarskega bifteka, kjer bomo meso ročno nasekljali, začinili in emulgirali v popolno ravnovesje. Nadaljevali bomo z dvojnim biftekom (chateaubriand), kjer se bomo naučili pravilne tehnike pečenja večjih kosov mesa. Za piko na i pa bomo še pripravili klasično francosko poprovo omako, kot jo pripravljajo v najboljših restavracijah.
V drugem delu delavnice pa bomo spoznavali čar striploin steaka, enega najbolj sočnih kosov govedine. Naučili se ga bomo popolno speči na litoželezni ponvi ter ga postreči z chimichurri omako, kjer bomo iskali ravnotežje med kislim, svežim in pikantnim. Za prilogo pa bomo skuhali še francoski pire krompir z več kot 30 % masla, ki je tako gladek, da se stopi v ustih.
Znanja, s katerimi bomo z delavnice odšli domov:
- higiena in pravilno rokovanje s surovim mesom,
- razumevanje različnih tekstur mesa,
- tehnično natančnost pri pripravi steakov in omak,
- usklajevanje okusov in struktur na krožniku.
Delavnica je idealna za ljubitelje mesa, gurmane in vse, ki želijo poglobiti svoje kulinarično znanje. Vse pripravljeno bomo seveda tudi skupaj degustirali.
O mentorju:
Delavnico bo vodil mentor v kuharskem labu Darko Krstev. Darko je šolan kuharski mojster, več let je delal kot sous-chef v gostilni Strelec, kuhanje pa uči tudi na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani.
***
Zbor udeleženk in udeležencev programa je 15 minut pred dogovorjenim terminom v vhodni avli Centra Rog. Prosimo, da svoje osebne stvari pospravite v garderobne omarice, ki vam jih bo pokazal mentor. Na program ne zamujajte, ker s tem motite delovni proces. V primeru zamude vstopa v lab žal ne moremo zagotoviti.
Program poteka v slovenščini, razen, kjer je navedeno drugače.
V primeru odpovedi vas bomo o tem obvestili dva dni pred načrtovanim začetkom.
V kolikor se programa ne morete udeležiti, kotizacij ne vračamo, prav tako ni mogoče zamenjati termina. Udeležbo lahko prenesete na drugo osebo, o čemer nas, prosimo, obvestite vsaj 24 ur pred začetkom programa na e-naslov: kuhanje@center-rog.si
Veselimo se vaše družbe in skupnega ustvarjanja.
See more
Pjorkkala

Behind the project stands a collective of young designers Pjorkkala, who critically analyze and actively respond to the challenges of modern society. To promote the once-widespread tradition of baking bread in the local environment, they...