Pladenj za sadje
26. 3. 2025

Na delavnici se bomo naučili osnove obdelovanja kovine ter na koncu izdelali uporaben predmet – pladenj za sadje.
Seznanili se bomo z ročnim orodjem ter s stroji za obdelavo kovine kot so hidravlična preša, stebrni vrtalnik, kotna brusilka, varilni aparat in peskalna komora.
Najprej bomo iz železne pločevine v velikosti A4 s hidravlično prešo in (improviziranim) kalupom skrivili polkrožno obliko pladnja. Nadalje bomo pladnju izdelali še nogice in podstavek. V vogale pločevine bomo predhodno zavrtali luknje. Palično železo bomo v primežu zakrivili v dva ''C'' za noge pladnja. Nogice, ki pogledajo skozi luknje pladnja bomo spodaj zavarili. Pladenj bomo pred ali po izdelavi še dodatno okrasili po lastnih željah (s točkali, z dleti vtisnili vzorce, navrtali luknje, grobo/fino pobrusili, obdelali robove, posprejali...).
Vabljeni vsi, ki bi radi pridobili osnovna znanja iz krivljenja pločevine in paličnega železa, vrtanja, varjenja ter se naučili možnosti končnega oblikovanje kovine in pri tem še uživali v improvizaciji za okrasitev svojega pladnja.
Predznanje:
Zaželjena je osnovna 'tehnična pismenost' brez strahu pri uporabi ročnega in električnega orodja.
O mentorjih:
Delavnico bo vodil Tomaž Čeligoj, mentor v kovinarskem labu.
***
Zbor udeleženk in udeležencev programa je 15 minut pred dogovorjenim terminom v vhodni avli Centra Rog. Prosimo, da svoje osebne stvari pospravite v garderobne omarice, ki vam jih bo pokazal mentor. Na program ne zamujajte, ker s tem motite delovni proces. V primeru zamude vstopa v lab žal ne moremo zagotoviti.
Program poteka v slovenščini, razen, kjer je navedeno drugače.
V primeru odpovedi vas bomo o tem obvestili dva dni pred načrtovanim začetkom.
V kolikor se programa ne morete udeležiti, kotizacij ne vračamo, prav tako ni mogoče zamenjati termina. Udeležbo lahko prenesete na drugo osebo, o čemer nas prosimo obvestite vsaj 24 ur pred začetkom programa na e-naslov: kovina@center-rog.si
Veselimo se vaše družbe in skupnega ustvarjanja.
See more
Nonstop Food

Ekipo Nonstop sestavljajo trije študentje živilstva Eva Mustafa, Luka Korošec in Gašper Korat. Ukvarjajo se z izkoriščanjem stranskih surovin, ki ostajajo zavržene v agroživilski industriji, še posebej s stranskim produktom proizvodnje ...