Idrijski žlikrofi
13. 2. 2025
V kuharskem labu se bomo tokrat lotili priprave tradicionalnih žlikrofov.
Idrijski žlikrofi so bili prva jed, ki je bila na ravni EU zaščitena kot »zajamčena tradicionalna posebnost«. Gospodinje so jih pripravljale za posebne priložnosti in na jedilniku niso bili vsak dan.
Jed iz rezančevega testa v katerega so zavite »kuglice« in oblikovane v zanje značilno obliko se pripravlja po tradicionalnem receptu iz 19. stoletja. Najpogosteje jih postrežemo skupaj z bakalco, še eno značilno idrijsko jedjo.
Na delavnico vabljeni vsi odrasli, ki želijo spoznati naše tradicionalne in lokalno posebne jedi ter se jih tudi naučiti pripravljati.
O mentorici:
Iva Verbnik je diplomirana inženirka živilske tehnologije, ki že več kot 35 let raziskuje področje prehrane. Osredotoča na to, kako s pravilno prehrano ohranjati vitalnost in preprečevati bolezni, pri čemer uporablja tudi zdravilna zelišča. Njeno poslanstvo je deliti svoje znanje o prehrani in uporabi lokalnih, naravnih sestavin.
***
Zbor udeleženk in udeležencev programa je 15 minut pred dogovorjenim terminom v vhodni avli Centra Rog. Prosimo, da svoje osebne stvari pospravite v garderobne omarice, ki vam jih bo pokazal mentor. Na program ne zamujajte, ker s tem motite delovni proces. V primeru zamude vstopa v lab žal ne moremo zagotoviti.
Program poteka v slovenščini, razen, kjer je navedeno drugače.
V primeru odpovedi vas bomo o tem obvestili dva dni pred načrtovanim začetkom.
V kolikor se programa ne morete udeležiti, kotizacij ne vračamo, prav tako ni mogoče zamenjati termina. Udeležbo lahko prenesete na drugo osebo, o čemer nas prosimo obvestite vsaj 24 ur pred začetkom programa na e-naslov: kuhanje@center-rog.si.
Veselimo se vaše družbe in skupnega ustvarjanja.
See more
Pjorkkala
Behind the project stands a collective of young designers Pjorkkala, who critically analyze and actively respond to the challenges of modern society. To promote the once-widespread tradition of baking bread in the local environment, they...