Urbani med s strehe Centra Rog

Announcements 3. 10. 2024
urbani_med_trgovina_Made_in_Rog_za_WWW

Čebele, ki prebivajo na strehi Centra Rog so s prihodom hladnega in deževnega vremena zaključile s pašo in se pripravljajo na zimsko hibernacijo. V prvi čebelarski sezoni smo pridelali približno 20 kilogramov urbanega medu.

Na strehi Centra Rog sta nameščena dva urbana panja v katerih gostimo dve čebelji družini. Zanje skrbimo v okviru Društva Urbani čebelar, ki se v Sloveniji zavzema za promocijo in uveljavitev urbanega čebelarjenja in dvig zavesti o pomenu čebel in drugih opraševalcev v mestu. Članica društva in čebelarska vajenka, ki redno obiskuje čebele na strehi, je direktorica Centra Rog Renata Zamida, med pa pridelujemo ob pomoči urbanega čebelarja in nosilca dejavnosti Gorazda Trušnovca, ki je v letošnjem letu pridobil certifikat ekološkega čebelarja, zato je med s strehe Centra Rog prvi ljubljanski ekološko certificiran med.

Medeni pridelek smo točili in polnili v Zelenem labu Centra Rog, letos ima žlahten okus po kostanju in lipi, saj je najbližja paša za naše čebele s kostanjem porasel Grajski grič in cvetovi lip, ki so zasajene na Petkovškovem nabrežju. Sicer pa je najbolj ustrezna oznaka urbanega medu mešan med – čebele v mestu se namreč pasejo v mestnih parkih, na balkonskem cvetju, zelenicah, ki se v ta namen poleti ne kosijo, v drevoredih, po okoliških vzpetinah (Rožnik, Golovec, Šišenski hrib) in nabirajo vse, kar jim pride pod rilček.

Urbani med je butični pridelek. Nalepko za kozarčke je oblikoval Nejc Prah, ilustracijo čebelic pa je prispeval Matija Medved.

Omejena količina urbanega medu s strehe Centra Rog je na voljo v trgovini Made in Rog na Petkovškovem nabrežju.

See more

Pjorkkala

studii_pjorkkala_Cvetko_2023_2

Behind the project stands a collective of young designers Pjorkkala, who critically analyze and actively respond to the challenges of modern society. To promote the once-widespread tradition of baking bread in the local environment, they...