Razstava idejnih rešitev za spominsko obeležje v Parku izbrisanih

Contests 27. 10. 2023
Natečaj_Nagrade park izbrisanih_Pal_2023

Nekdanje dvorišče tovarne Rog na Trubarjevi ulici se skupaj s prenovo Centra Rog spreminja v javni park, ki so ga na pobudo Amnesty International Slovenije in Civilne iniciative izbrisanih aktivistov poimenovali Park izbrisanih. Na pobudo predlagateljev bo v parku, kjer je v enem izmed pomožnih objektov nekdanjega kompleksa Rog skoraj 20 let delovala tudi Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov, trajno obeležen spomin na izbrisane.

Izdelava idejne rešitve za spominsko obeležje je bila predmet natečaja Centra Rog, na katerega je prišlo 12 natečajnih predlogov. Devet članska komisija v sestavi Janez Koželj (predstavnik ustanovitelja), Renata Zamida (predstavnica naročnika), Rok Kuhar, Nina Granda, Matej Kučina (predstavniki strokovne javnosti), Andrej Kurnik, Jerneja Batič (predstavnika civilne družbe), Nataša Posel, Irfan Beširević (predstavnika predlagateljev postavitve) je prvo nagrado prisodila Vuku ĆosićuAleksandru Vujoviću in Ireni Woelle, ki so obeležje zasnovali v obliki zgornjega dela črke ć, ki ga slovenska abeceda za razliko od južnoslovanskih jezikov ne pozna, zaradi česar so jo v zanosu nacionalizma po osamosvojitvi izbrisali iz priimkov registra prebivalstva in jo nadomestili s trdim č. Po njihovi razlagi, »spominsko obeležje v Parku izbrisanih simbolno vrača izgnani črkovni znak in s tem kaže, da želi biti Ljubljana prestolnica solidarnosti in sožitja«. 

Dugo nagrado je komisija dodelila Primožu Puglju, tretjo nagrado pa sta s svojima predlogoma prejeli dve ustvarjalni ekipi in sicer Cveto Kunešević in Zoran Srdić ter Neža Mekota in Anže Sekelj.

Vseh dvanajst idejnih rešitev je do 8. marca na ogled v Zgodovinskem atriju Mestne hiše v Ljubljani. Nagrajena rešitev bo v Parku izbrisanih predvidoma realizirana do konca leta 2023.

Razstava sodi med serijo dogodkov, ki obeležujejo 31. obletnico nezakonitega izbrisa 25.671 ljudi iz registra prebivalcev Slovenije, ki mineva 26. februarja 2023. 

Obeležje v Parku izbrisanih_utemeljitve komisije

Zapisnik odpiranja predlogov - Javni natečaj za idejno rešitev za obeležje

See more

JSP

vizualno gradivo-idejna zasnova3

The fashion industry addresses a mature woman with idealized youthful concepts of clothing that do not meet her needs. That is why fashion designer Jelena Proković from the JSP collective will offer women after 50 years a stylish platfor...