Osnove peke kruha z drožmi
31. 1. 2026
Peka z drožmi postaja čedalje bolj priljubljena. A vendar, kako vzgojiti svoje droži in na kaj moramo biti pozorni pri peki kruha? Pridružite se nam na tečaju v kuharskem labu, kjer se bomo naučili sami pripraviti droži, zamesiti testo, oblikovati kruh in ga pravilno vzhajati ter speči.
Pripravili bomo kar tri vrste kruha: hlebec oblike “Batard” vzhajan v košarici iz ratana, ržen kruh s semeni v modelu za peko in focaccio pečeno v pladnju. Delili bomo tudi nekaj nasvetov in trikov pri peki ter pokazali tehniko “potegov in prepogibov” za razvijanje močnega testa.
Kaj bomo počeli?
- srečanje:
Pripravili bomo droži, ki jih boste vzeli domov in uporabili za nadaljnje pekovske podvige.
Zamesili bomo testo za kruh “Batard”, kruh s semeni in focaccio.
Naučili se bomo tehniko za razvijanje moči testa imenovano “potegi in prepogibi” (ang. “ Stretch & Fold”)
Nato bo testo vzhajalo v hladilniku do naslednjega dne.
- srečanje:
Vzhajano testo bomo oblikovali v hlebce in ga pripravili za drugo vzhajanje.
Kruh s semeni bomo spekli in poizkusili.
- srečanje:
Focaccio bomo premazali z oljem, jo s prsti naluknjali in potresli z grobo soljo ter spekli.
Hlebec bomo zvrnili iz košarice, ga zarezali s francoskim rezilom za kruh “lame” in ga spekli.
Za zraven bomo pripravili nadeve za na focaccio in zeliščno maslo za kruh.
Termini:
- četrtek, 29. januar 2026, od 17.00 do 20.00
- petek, 30. januar 2026, od 17.00 do 20.00
- sobota, 31. januar 2026, od 14.00 do 17.00

O mentorju:
Tečaj bo vodil Juš Mejaš, mojster domače peke, z večletnimi izkušnjami iz Pekarne Osem v Ljubljani. Pred delom v pekarni je začel peči doma in z veliko vaje in neuspelega kruha je izboljšal svoje znanje in občutek za testo, ki ga je nato izpopolnil z delom v Pekarni Osem. Sedaj to znanje deli naprej preko delavnic v Centru Rog.
***
Zbor udeležencev je 15 minut pred začetkom programa v vhodni avli Centra Rog. Prosimo, da osebne stvari pospraviš v garderobne omarice, ki ti jih bo pokazal mentor. Na program ne zamujaj, saj s tem motiš delovni proces. V primeru zamude vstopa v lab žal ne moremo zagotoviti.
Program poteka v slovenščini, razen, kjer je navedeno drugače.
Program je namenjen starejšim od 14 let, razen, kjer je navedeno drugače.
V primeru odpovedi te bomo obvestili dva dni pred načrtovanim začetkom.
Če se programa ne moreš udeležiti, kotizacij ne vračamo in termina ni mogoče zamenjati. Udeležbo lahko preneseš na drugo osebo, o čemer nas obvesti vsaj 24 ur pred začetkom na kuhanje@center-rog.si
Veselimo se tvoje družbe in skupnega ustvarjanja!
See more
Mateja Žugman
Mateja Žugman is the founder of the Londonna Murano jewelry brand, where waste materials are given a new purpose and become precious pieces with a story. She is inspired by the values of her ancestors – respect for the things we have and...