Pjorkkala

Za projektom stoji kolektiv mladih oblikovalk in oblikovalcev Pjorkkala, ki kritično analizira in aktivno odgovarja na izzive sodobne družbe. Z namenom spodbujanja nekoč razširjene tradicije peke kruha v domačem okolju razvijajo posodo za vzhajanje, peko in shranjevanje kruha, ki so jo poimenovali Kaduja. Gre za izdelek, ki se zgleduje po tradicionalnih postopkih peke kruha, a je zaradi svojega oblikovanja in naprednih tehnologij, ki so uporabljene pri izdelavi, prilagojen navadam sodobnih gospodinjstev. V Evropi vsako leto zavržemo približno 44 odstotkov proizvedenega kruha, kar predstavlja okoli 8 kilogramov kruha na osebo. S poenostavitvijo peke in zmanjšanjem števila pripomočkov, ki jih za to potrebujemo, Kaduja pri uporabnicah in uporabnikih vzpodbuja samooskrbo in krepi odnos do doma pečenega kruha.

Poglej še

JSP kolektiv

vizualno gradivo-idejna zasnova3

Modna industrija zrelo žensko naslavlja z idealiziranimi mladostniškimi koncepti oblačil, ki ne odgovarjajo njenim potrebam. Zato bo modna oblikovalka Jelena Proković iz JSP kolektiva ženskam po petdesetem letu ponudila stilsko platfor...