Usposabljanje: Zlatarska miza / 2. stopnja
9. 12. 2025
Zlatarstvo je eden najstarejših poklicev, ki združuje umetnost, obrt in tehnologijo, kar boste na usposabljanju spoznali tako skozi teorijo kot tudi prakso.
Usposabljanje za zlatarsko mizo 2. stopnje je namenjeno vsem, ki ste že opravili usposabljanje Zlatarska miza 1 in že znate uporabljati ročna orodja, kot so žaga, pile ter mikromotor, niste pa še seznanjeni z zahtevnejšimi tehnikami in orodjem.
Na usposabljanju Zlatarska miza 2 v labu za nakit se boste spoznali z najpomembnejšimi klasičnimi zlatarskimi postopki, kot so:
- Lotanje: Spajanje različnih delov kovine v celoto (npr. spajanje obroča za prstan) s pomočjo segrevanja kovine s plamenom
- Poliranje s polirnim strojem: Uporaba klasičnega zlatarskega polirnega stroja, s pomočjo katerega izdelki dosežejo visoki sijaj
- Poliranje z bobni: mehanska površinska obdelava kovin, ki omogoča visoki sijaj izdelkov s pomočjo centrifugalne sile in jeklenih granul
Poleg teorije se boste z vsemi postopki srečali tudi v praksi, saj si bo vsak od udeležencev s pomočjo plamena zalotal (spojil) svoj prvi kovinski prstan in ga nato tudi spoliral.
Ustvarjali boste z bakrom ali medenino in skozi delo spoznali tudi temeljne lastnosti obeh materialov.
Po usposabljanju boste uporabniki ob odobritvi mentorja po prvem uvajanju pričeli s samostojno rabo omenjenih strojev in orodij.
Usposabljanje je primerno za starejše od 14 let.
***
Zbor udeležencev je 15 minut pred začetkom programa v vhodni avli Centra Rog. Prosimo, da osebne stvari pospraviš v garderobne omarice, ki ti jih bo pokazal mentor. Na program ne zamujaj, saj s tem motiš delovni proces. V primeru zamude vstopa v lab žal ne moremo zagotoviti.
Program poteka v slovenščini, razen, kjer je navedeno drugače.
Program je namenjen starejšim od 14 let, razen, kjer je navedeno drugače.
V primeru odpovedi te bomo obvestili dva dni pred načrtovanim začetkom.
Če se programa ne moreš udeležiti, kotizacij ne vračamo in termina ni mogoče zamenjati. Udeležbo lahko preneseš na drugo osebo, o čemer nas obvesti vsaj 24 ur pred začetkom na nakit@center-rog.si
Veselimo se tvoje družbe in skupnega ustvarjanja!
Foto: Domen Nan
Poglej še
Nonstop Food
Ekipo Nonstop sestavljajo trije študentje živilstva Eva Mustafa, Luka Korošec in Gašper Korat. Ukvarjajo se z izkoriščanjem stranskih surovin, ki ostajajo zavržene v agroživilski industriji, še posebej s stranskim produktom proizvodnje ...