Postani prostovoljka_ec in pomagaj pri oskrbi Parka izbrisanih

Razpisi in pozivi 28. 6. 2024
vrt1

Vabimo vse z ''zelenimi prsti'', da se pridužite ekipi prostovoljcev in postanete oskrbnik Parka izbrisanih, ki s svojimi skoraj 8.000 m2 predstavlja zeleno oazo pred Centrom Rog.

Del parka je zasnovan kot sadovnjak s slovenskimi avtohtonimi sadnimi drevesi, npr. češenj, jablan, hrušk, kakija, slive, breskve itd. Sadna drevesa so obdana z medovitim travnikom, ki se kosi le dvakrat letno in skupaj z drevesi nudi hrano različnim opraševalcem, vključno s čebelami - prebivalkami s strehe Centra Rog, kjer imamo dva čebelja panja. V drugem delu parka so zasajena različna drevesa, pri čemer ima vsako drevo užiten del: to so na primer črna in bela murva, divja hruška in jablana, oreh, lipa in druge. V tem delu parka je zelenica, ki se redno kosi. Poleg tega park vključuje tudi učni vrt, ki ga sestavlja 24 visokih gred, namenjenih vzgoji zelenjave in učenju urbanih vrtnarskih praks. Ob steni imamo posajene tudi plezalke, od vinske trte do kivija.

  • Kaj bo zajemalo delo oskrbnikov Parka izbrisanih?

Delo oskrbnikov parka bo obsegalo odstranjevanje trave okoli dreves, mulčanje, oskrbo parkovnih dreves, gnojenje trave ter druge naloge, s katerimi bomo poskrbeli, da bo park lep, urejen in funkcionalen. Park bomo urejali v skladu z letnimi časi in glede na potrebe rastlin in žuželk, ki bivajo v njem. Na srečanja oskrbnikov bomo občasno povabili tudi strokovnjake z različnih področij od oskrbnikov dreves do strokovnjakov za obrezovanje dreves, za opraševalce in poznavalce rastlin v urbanem okolju, ki bodo z nami delili svoje znanje in izkušnje.

  • Kdo se lahko pridruži?

V ekipo prostovoljcev, oskrbnikov Parka izbrisanih, vabimo vse, stare vsaj 15 let, ki jih zanimata hortikultura in varstvo okolja ali pa preprosto želijo preživeti čas v naravi in pomagati pri urejanju zelenih površin v urbanem okolju. Vabljeni tako posamezniki kot družine, upokojenci, študentje, dijaki …

Pridružite se nam in postanite del skupnosti, ki skrbi za ohranjanje in lepšanje našega parka, ki se šele razrašča, zaradi česar je skrb za mlado rastje v njem še toliko pomembnejša.

  • Kaj dobim kot prostovoljec?

S prostovoljci bomo podpisali prostovoljski dogovor z veljavnostjo 1. leta od datuma vključitve v prostovoljski program. Kot prostovoljec, oskrbnik Parka izbrisanih, ste ob redni udeležbi pri programu upravičeni do nadomestila za prevoz in 1-letne brezplačne članarine za Center Rog, ki prinaša številne ugodnosti.

Ekipi oskrbnikov se lahko pridružite skozi vse leto. Prvo srečanje bo že v četrtek, 25. julija 2024 ob 17:30. Na prvem srečanju bomo dogovorili potek dela in določili okvirne termine naših srečevanj, ki bodo predvidoma 1x na mesec. Pa tudi za delo bomo že poprijeli in spoznali park!

Poglej še

Dead Stock

Studio_David Tavčar_slika1

David Tavčar se kot oblikovalec zaveda svoje odgovornosti. Verjame namreč, da je z dobro načrtovanim oblikovalskim delom mogoče doprinesti k proizvodnim procesom in tudi k procesu proizvodnje surovin. Delo oblikovalca okolju ne sme povzr...