Na strehi Centra Rog odslej domuje približno 80.000 čebel!

Obvestila 16. 5. 2024
cebele_streha

20. maja na pobudo Republike Slovenije praznujemo svetovni dan čebel. Čebele pa so svoj dom našle tudi na strehi Centra Rog.

V sodelovanju z Društvom Urbani čebelar smo postavili 2 panja, v katerih odslej na strehi Centra Rog domujeta dve čebelji družini. Nastali sta iz roja, ki je lani poleti med prenovo Centra Rog priletel na gradbišče, mi pa smo se odločili, da jim ponudimo stalno zatočišče. Urbano čebelarstvo namreč pomembno prispeva k ozelenitvi mestnih središč, skrbi za povezanost urbanega okolja z naravo in utrjuje zavest o pomenu samopreskrbe, tudi v mestnih okoljih. Zaradi biotske pestrosti in prehranske raznolikosti v mestih so urbane čebele praviloma bolj zdrave in dolgožive od njihovih podeželskih prijateljic, njihov med pa je zaradi odsotnosti pesticidov in drugih fitofarmacevtskih preparatov bolj čist.

Skrb za čebele je prevzela Renata Zamida, direktorica Centra Rog, čebelarska vajenka in članica Društva Urbani čebelar, pri kateri so čebele tudi prezimile preden smo jih naselili na našo sončno streho. Mi pa se že veselimo prvih lončkov domačega medu.

Poglej še

JSP kolektiv

vizualno gradivo-idejna zasnova3

Modna industrija zrelo žensko naslavlja z idealiziranimi mladostniškimi koncepti oblačil, ki ne odgovarjajo njenim potrebam. Zato bo modna oblikovalka Jelena Proković iz JSP kolektiva ženskam po petdesetem letu ponudila stilsko platfor...