Umetnost priprave rižote alla milanese

datum
petek
7. 11. 2025
ura
16:00 - 18:00
lokacija
Center Rog
brezplačno
Prosta mesta: 0/8

...

V organizaciji Veleposlaništva Italije v Ljubljani bo v sklopu Tedna italijanske kulinarike po svetu tudi v Centru Rog potekala kulinarična delavnica, ki slavi eno najbolj ikoničnih jedi severnoitalijanske gastronomije – risotto alla milanese, brezčasni simbol elegance, natančnosti in okusa.
Pod vodstvom chefa Lorenza Terenzianija z ALMA – The International School of Italian Cuisine bodo udeleženke in udeleženci spoznali umetnost priprave klasične žafranove rižote.

Na interaktivnem srečanju bomo najprej spoznali ALMO, vodilni mednarodni center za izobraževanje in usposabljanje na področju italijanske kulinarike in gostinstva, ki od leta 2004 z izkustvenim poučevanjem in globokim spoštovanjem do kulinarične dediščine oblikuje generacije chefov in strokovnjakov.
Sledil bo prikaz priprave risotta alla milanese – tokrat brez ossobuca zaradi časovne omejitve. Na delavnici bo chef Lorenzo razkril subtilno ravnovesje okusov in tekstur, ki opredeljuje to temeljno jed italijanske kuhinje, nato pa bodo udeleženci rižoto pod njegovim vodstvom pripravili tudi sami.

Dogodek bomo sklenili z degustacijo in prijaznim tekmovalnim delom, temu pa bo sledila kratka podelitev nagrad.

Program
10–15 minut | Predstavitev ALMA – The International School of Italian Cuisine
30 minut | Chefov kuharski prikaz v živo
30 minut | Udeleženci pripravijo svojo rižoto
10 minut | Degustacija in glasovanje
5 minut | Podelitev nagrad

Chef Lorenzo Terenziani
Lorenzo Terenziani se je rodil leta 1995 v Cremoni in odraščal v Parmi, kjer je otroštvo preživel v sirarni svojih starih staršev s Parmigiano Reggianom. Tam se je že zgodaj naučil pomena kakovostnih surovin, predanosti delu in spoštovanja do obrti. Svoji resnični strasti do kuhanja je sledil z vpisom v ALMA Culinary Techniques Course, s čimer je začrtal začetek svoje kulinarične kariere. Izkušnje je nabiral v več restavracijah v Parmi, med drugim v Il Tramezzo, nato pa je odšel v tujino in delal v priznani restavraciji Maison Troisgros v Franciji. Po vrnitvi v Italijo je vodil kuhinjo Osteria Virgilio, zatem pa se je vrnil na ALMO kot asistent pri pouku in sous-chef. V zadnjem času je sodeloval z Albertom Gipponijem v Dini (Gussago) ter z Enricom Bartolinijem, najprej v L’Andani in nato v MUDEC v Milanu. Danes Lorenzo združuje izkušnje vrhunske gastronomije s strastjo do poučevanja in verjame, da »poučevati pomeni predvsem posredovati razumevanje in navdušenje«.

ALMA – The International School of Italian Cuisine
Ustanovljena leta 2004 je ALMA vodilni mednarodni izobraževalni center za italijansko kulinariko in gostinstvo. Usposablja chefe, slaščičarje, peke, strežno osebje, mojstre gelata in pice, someljeje ter vodje restavracij z vsega sveta. Z vrhunskimi programi, ki jih vodijo priznani strokovnjaki, ALMA ponuja napredno strokovno usposabljanje, tečaje in prilagojene programe ter tako krepi poglobljeno razumevanje italijanske kulinarične kulture v Italiji in po svetu.

Delavnica bo potekala v angleščini.

***
Zbor udeleženk in udeležencev programa je 15 minut pred dogovorjenim terminom v vhodni avli Centra Rog. Prosimo, da svoje osebne stvari pospravite v garderobne omarice, ki vam jih bo pokazal mentor. Na program ne zamujajte, ker s tem motite delovni proces. V primeru zamude vstopa v lab žal ne moremo zagotoviti.

Program poteka v slovenščini, razen, kjer je navedeno drugače.

Program je namenjen starejšim od 14 let, razen, kjer je navedeno drugače.

V primeru odpovedi vas bomo o tem obvestili dva dni pred načrtovanim začetkom.V kolikor se programa ne morete udeležiti, kotizacij ne vračamo, prav tako ni mogoče zamenjati termina. Udeležbo lahko prenesete na drugo osebo, o čemer nas prosimo obvestite vsaj 24 ur pred začetkom programa na e-naslov: kuhanje@center-rog.si

Veselimo se vaše družbe in skupnega ustvarjanja.

Poglej še

Dead Stock

Studio_David Tavčar_slika1

David Tavčar se kot oblikovalec zaveda svoje odgovornosti. Verjame namreč, da je z dobro načrtovanim oblikovalskim delom mogoče doprinesti k proizvodnim procesom in tudi k procesu proizvodnje surovin. Delo oblikovalca okolju ne sme povzr...