Pripravimo bogato ozimnico
9. 10. 2024
Nekdaj so naše mame in babice pripravljale ozimnico, saj so bile vajene kupovati sezonska živila, ko jih je bilo v izobilju in so bila poceni. Predelale so jih tako, da so zdržala dolgo v zimo in tako poskrbele za prehrano svoje družine. Danes, ko lahko jagode kupimo tudi decembra, marelice februarja, paradižnik pa praktično vse leto, smo na te navade skoraj pozabili.
Če želimo ponuditi bolj polnovredno prehrano in pri tem tudi nekaj prihraniti, je smiselno, da obudimo stare navade. Kupujmo živila v sezoni in jih predelajmo v izdelke, ki nas bodo hranili in navduševali tudi v hladnih mesecih leta, ko sezonsko sveže zelenjave ni na pretek.
Na delavnici se bomo naučili, kako pravilno vlagati sadje in zelenjavo, kuhati marmelado in kompot, pripraviti pesto ter zelenjavo za fermentacijo in kako izdelati zeliščno sol po lastni izbiri. Izvedeli bomo, kako vkuhati sadje za kompot in marmelado ter pripraviti pesto z ustreznim razmerjem soli, olja in drugih sestavin. Prav tako bomo spoznali pravilne tehnike sterilizacije posode, optimalne temperature za vlaganje ter razmerja sestavin in tehnike vlaganja, ki zagotavljajo dolgoročno kakovost ozimnice.
Sadje in zelenjavo za ozimnico bomo glede na njihovo ponudbo predhodno nabavili pri lokalnih kmetih. Poskrbeli bomo tudi za kozarce za vlaganje, ki jih boste po koncu delavnice polne dobrot odnesli domov.
O mentorjih:
Delavnico bo vodila mentorica kuharskega laba mag. Iva Verbnik, ki že 35 let raziskuje in se izobražuje na področju prehrane. Zanima jo predvsem, kako jesti, da ostanemo čim bolj vitalni.
Njeno prepričanje je, da vse kar potrebujemo, raste v lokalnem okolju in da namesto uporabe živil iz daljnih dežel, obudimo znanje naših prednikov, ki so si znali pomagati z domačimi živili. Pravi, da funkcionalna živila rastejo pred našimi očmi, le spoznati jih je potrebno, zato svoje znanje z veseljem deli vsem, ki jih to zanima.
***
Zbor udeleženk in udeležencev programa je 15 minut pred dogovorjenim terminom v vhodni avli Centra Rog. Prosimo, da pred pričetkom osebne stvari pospravite v garderobne omarice. Na program ne zamujajte. V primeru zamude vstopa ne zagotavljamo - po začetku ustvarjalnega procesa se delu ni več mogoče priključiti.
Program poteka v slovenščini, razen, kjer je navedeno drugače.
V primeru ne-izvedbe boste obveščeni najkasneje dva dni pred začetkom programa.
V primeru neudeležbe, kotizacij ne vračamo, prav tako ni možno zamenjati termina. Udeležbo je možno prenesti na drugo osebo, o tem nas vsaj 24 ur pred začetkom obvestite na e-mail naslov: kuhanje@center-rog.si.
Foto: Domen Nan
Poglej še
Mandrak
Mateja in Tomaža je povezalo veselje do izdelovanja klasičnih kitar. Začela sta vsak zase, zdaj pa združujeta moči in znanje, da bi skupaj zasnovala in izdelala inštrument z inovativnim sistemom vpenjanja strun in s tem povsem drugačnim ...