Povoščeni prtički

datum
sobota
15. 6. 2024
ura
10:00 - 14:00
lokacija
Tekstilni lab Zeleni lab
za člane
€10
za goste
€10
Prosta mesta: 7/10

...

Poletje je že skoraj tu in z njim izleti v naravo, čas piknikov, vrtnih zabav in veselja na prostem. Da bi ob teh dejavnostih svoje okolje ohranili čim bolj čisto in urejeno, pa se poskusimo letos odpovedati plastičnim zavitkom in folijam za enkratno uporabo. Raje uporabimo ročno izdelane povoščene prtičke, ki bodo z vami ostali vrsto let in ki poleg tega, da našo hrano ohranjajo svežo in čisto, s svojo lepoto vsakemu dogodku dodajo posebno vzdušje.

V tekstilnem lab-u bomo izdelali prvi del okrasnega prtička za zavijanje hrane. Iz bombažne tkanine bomo urezali kvadrat, ki ga bomo kasneje zarobili z dekorativnim šivom na gospodinjskem šivalnem stroju ter narisali poljubno dekorativno borduro. Ta bo služila kot okvir naslednjim korakom, ki bodo sledili v zelenem lab-u; tam bodo udeleženci prave cvetlice odtisnili na svoj prtiček, s tehniko odtiskovanja s kladivom. S tem na material prenesemo naravne pigmente, ki na blagu pustijo barvna presenečenja.

Svojo tekstilno kreacijo bomo premazali z mešanico čebeljega voska, jojobinega olja in smole, s tem bomo tudi zaščitili naravne pigmente da bodo le ti bolj obstojni. Poleg tega pa premaz omogoči da se blago zalepi in ohrani obliko, zato lahko vanj zavijemo živila, da ostanejo dalj časa sveža.

Rezultat delavnice bo unikaten zaščitni povoščen prtiček. ki ga lahko znova in znova uporabimo za svojo malice.

Delavnica je primerna za mladostnike od 12. do 16. leta starosti, ki si želijo izdelati unikaten povoščen tekstilni prtiček (za sendviče, solate, sladice ipd.). Predznanje ni potrebno.

O mentorjih:

Delavnico bosta vodila Sašo Jakob, mentor v Zelenem labu, študent biokemije, navdušen and povezovanjem znanosti in oblikovanja ter Vita Ivičić, mentorica v tekstilnem labu, mojstrica barvanja in tiskanja z barvnimi rastlinami in nasploh navdušenka nad naravnimi materiali.

***

Zbor udeleženk in udeležencev programa je 15 minut pred dogovorjenim terminom v vhodni avli Centra Rog. Prosimo, da pred pričetkom programa osebne stvari pospravite v garderobne omarice. Na program ne zamujajte. V primeru zamude vstopa ne zagotavljamo - po začetku ustvarjalnega procesa se delu ni več mogoče priključiti!

Delavnica bo izvedena ob minimalno 6 prijavah. V primeru ne-izvedbe boste obveščeni najkasneje dva dni pred začetkom programa.

V primeru neudeležbe, kotizacij ne vračamo, prav tako ni možno zamenjati termina. Udeležbo je možno prenesti na drugo osebo, o tem nas vsaj 24 ur pred začetkom obvestite na e-mail naslov: tekstil@center-rog.si.

Poglej še

Urška Sadar

studii_MODULAR_PROMO_2023_1

Oblikovalko in arhitekto Urško Sadar zanima povezava med sodobnimi in tradicionalnimi tehnikami, raziskovanje nepredvidljivih oblik ter oblikovanje objektov z dodano vrednostjo. Pri projektu, ki ga bo razvijala v Centru Rog, jo navdihuje...