Kitajski baozi
14. 12. 2024
Kitajski tradicionalni parjeni baozi so mehki, puhasti kruhki, ki so priljubljeni del kitajske kuhinje. Narejeni so iz kvašenega testa polnjenega z različnimi sestavinami, najpogosteje s slanimi nadevi, kot so začinjena svinjina, govedina, piščanec ali zelenjava kot sta zelje in gobe. Nato jih skuhamo v pari, da dobijo nežno, blazinasto teksturo.
Baozi imajo dolgo zgodovino v kitajski kulinarični tradiciji, ki sega več tisoč let nazaj. Pogosto se uživajo kot zajtrk, prigrizek ali obrok. Čeprav se nadevi in okusi lahko razlikujejo glede na regijo in letni čas, bistvo baozija ostaja enako: hrana za dušo, ki združuje ljudi.
Delavnica Baozi je namenjena ljudem z osnovnim znanjem o peki kruha in zanimanjem za azijsko kuhinjo. Ta praktična delavnica je odlična priložnost za poglobitev znanja o pripravi testa in edinstvenih tehnikah, ki se uporabljajo v kitajski kuhinji. Naučili se bomo, kako baozi izdelati z nule, od priprave testa, soparjenja do priprave nadeva. Dotaknili se bomo tudi kitajske kulinarične tradicije, njenih regionalnih posebnosti, osnovnih sestavin in tehnik kuhanja.
Delavnica bo potekala v angleščini.
O mentorjih:
Delavnico bo vodila Shelly Yun Liu, ki se je rodila na Kitajskem, vendar pa že od leta 2005 živi v Ljubljani. Shelly je predana in izkušena vodja kuharskih delavnic, znana po svojih doma pripravljenih receptih. Leta 2014 je vzpostavila serijo delavnic Kuhamo Kitajsko, na katerih deli svojo ljubezen do kitajske kuhinje prek zanimivih kuharskih tečajev in delavnic.
Poleg kulinaričnega znanja je Shelly tudi modna oblikovalka makrame z globokim spoštovanjem do umetnosti in ustvarjalnosti. Prepričana je, da je umetnost sestavni del življenja, način učenja od naših prednikov in vnašanja kulturnega bogastva v sodobno življenje.
***
Zbor udeleženk in udeležencev programa je 15 minut pred dogovorjenim terminom v vhodni avli Centra Rog. Prosimo, da svoje osebne stvari pospravite v garderobne omarice, ki vam jih bo pokazal mentor. Na program ne zamujajte, ker s tem motite delovni proces. V primeru zamude vstopa v lab žal ne moremo zagotoviti.
V primeru odpovedi vas bomo o tem obvestili dva dni pred načrtovanim začetkom.
V kolikor se programa ne morete udeležiti, kotizacij ne vračamo, prav tako ni mogoče zamenjati termina. Udeležbo lahko prenesete na drugo osebo, o čemer nas prosimo obvestite vsaj 24 ur pred začetkom programa na e-naslov: kuhanje@center-rog.si
Veselimo se vaše družbe in skupnega ustvarjanja.
Poglej še
Nonstop Food
Ekipo Nonstop sestavljajo trije študentje živilstva Eva Mustafa, Luka Korošec in Gašper Korat. Ukvarjajo se z izkoriščanjem stranskih surovin, ki ostajajo zavržene v agroživilski industriji, še posebej s stranskim produktom proizvodnje ...