Govedina na dva načina
14. 6. 2025

Pridružite se nam na delavnici, na kateri bomo raziskovali svet govejega mesa ter se naučili, kako meso izkoristiti do zadnjega vlakna – brez odpadka, z veliko okusa in še več znanja.
V dveh praktičnih sklopih bomo obdelali in pripravili dva vrhunska kosa govedine: goveji file in striploin steak. Spoznali bomo, kako meso razumeti, obdelati in iz njega izvabiti tisto najboljše – doma ali na posebni večerji.
Najprej se bomo lotili priprave tatarskega bifteka, kjer bomo meso ročno nasekljali, začinili in emulgirali v popolno ravnovesje. Nadaljevali bomo z dvojnim biftekom (chateaubriand), kjer se bomo naučili pravilne tehnike pečenja večjih kosov mesa. Za piko na i pa bomo še pripravili klasično francosko poprovo omako, kot jo pripravljajo v najboljših restavracijah.
V drugem delu delavnice pa bomo spoznavali čar striploin steaka, enega najbolj sočnih kosov govedine. Naučili se ga bomo popolno speči na litoželezni ponvi ter ga postreči z chimichurri omako, kjer bomo iskali ravnotežje med kislim, svežim in pikantnim. Za prilogo pa bomo skuhali še francoski pire krompir z več kot 30 % masla, ki je tako gladek, da se stopi v ustih.
Znanja, s katerimi bomo z delavnice odšli domov:
- higiena in pravilno rokovanje s surovim mesom,
- razumevanje različnih tekstur mesa,
- tehnično natančnost pri pripravi steakov in omak,
- usklajevanje okusov in struktur na krožniku.
Delavnica je idealna za ljubitelje mesa, gurmane in vse, ki želijo poglobiti svoje kulinarično znanje. Vse pripravljeno bomo seveda tudi skupaj degustirali.
O mentorju:
Delavnico bo vodil mentor v kuharskem labu Darko Krstev. Darko je šolan kuharski mojster, več let je delal kot sous-chef v gostilni Strelec, kuhanje pa uči tudi na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani.
***
Zbor udeleženk in udeležencev programa je 15 minut pred dogovorjenim terminom v vhodni avli Centra Rog. Prosimo, da svoje osebne stvari pospravite v garderobne omarice, ki vam jih bo pokazal mentor. Na program ne zamujajte, ker s tem motite delovni proces. V primeru zamude vstopa v lab žal ne moremo zagotoviti.
Program poteka v slovenščini, razen, kjer je navedeno drugače.
V primeru odpovedi vas bomo o tem obvestili dva dni pred načrtovanim začetkom.
V kolikor se programa ne morete udeležiti, kotizacij ne vračamo, prav tako ni mogoče zamenjati termina. Udeležbo lahko prenesete na drugo osebo, o čemer nas, prosimo, obvestite vsaj 24 ur pred začetkom programa na e-naslov: kuhanje@center-rog.si
Veselimo se vaše družbe in skupnega ustvarjanja.
Poglej še
Hex Haus

Projekt HEX HAUS je plod medijskih umetnikov Anžeta Seklja in Staša Vrenka, katerega cilj je razviti serijo avtorskih digitalnih elektronskih zvočil. Pri razvoju posebno pozornost posvečamo ravnotežju med kompleksno uporabo instrumentov,...