Domače jedi iz vlečenega testa
25. 11. 2025

Se spomnite, kako so naše babice iz preprostih sestavin pripravljale okusne zavitke, štruklje in druge dobrote iz vlečenega testa? Na tej delavnici bomo obudili stare kuharske spretnosti in spoznali, da priprava domačega vlečenega testa sploh ni zapletena – le nekaj trikov in malce vaje, pa boste tudi vi postali pravi mojstri v njegovi pripravi.Skupaj bomo poiskali pravo moko, pripravili testo, ga razvlekli in uporabili za pripravo različnih slanih in sladkih jedi. Ob tem boste dobili številne ideje, kako lahko vlečeno testo uporabite v domači kuhinji – od klasičnih štrukljev do hrustljavih zavitkov, bureka ali gibanice. Delavnica je namenjena odraslim, ki radi pripravljajo zdravo, domačo hrano in želijo osvojiti preizkušeno tradicionalno tehniko, ki nikoli ne gre iz mode.Učenje bo potekalo v sproščenem in zabavnem vzdušju, kjer boste vsak po svoje ustvarjalni – od priprave testa do izbire nadeva in termične obdelave. Pridite, zavihajte rokave in se prepustite čarom domače kuhe!Ne pozabite s seboj prinesti posode, da boste lahko pripravljene dobrote odnesli tudi domov.Na delavnici se bomo naučili:
- izbrati pravo moko in druge osnovne sestavine za vlečeno testo,
- pripraviti, zgnetiti in razvleči popolno vlečeno testo,
- odpraviti najpogostejše napake pri pripravi,
- pripraviti različne nadeve – slane in sladke,
- uporabiti testo za pripravo štrukljev in zavitkov,
- pravilno izvesti termično obdelavo (kuhanje in peka),
- preproste trike za uspeh doma, tudi brez posebnih pripomočkov.
O mentorici:
Delavnico bo vodila živilska tehnologinja Iva Verbnik, ki že 35 let raziskuje in se izobražuje na področju prehrane in njenega vpliva na človekovo zdravje. Verjame, da lahko zase veliko naredimo sami, vendar pa je potrebno za to imeti določeno znanje. Prepričana je, da vse kar potrebujemo, raste v našem domačem okolju - namesto živil iz daljnih dežel, moramo le obuditi znanje naših prednikov, ki so si znali pomagati z domačimi živili in zdravilnimi zelmi.
***
Zbor udeleženk in udeležencev programa je 15 minut pred dogovorjenim terminom v vhodni avli Centra Rog. Prosimo, da svoje osebne stvari pospravite v garderobne omarice, ki vam jih bo pokazal mentor. Na program ne zamujajte, ker s tem motite delovni proces. V primeru zamude vstopa v lab žal ne moremo zagotoviti.
Program poteka v slovenščini, razen, kjer je navedeno drugače.
Program je namenjen starejšim od 14 let, razen, kjer je navedeno drugače.
V primeru odpovedi vas bomo o tem obvestili dva dni pred načrtovanim začetkom.V kolikor se programa ne morete udeležiti, kotizacij ne vračamo, prav tako ni mogoče zamenjati termina. Udeležbo lahko prenesete na drugo osebo, o čemer nas prosimo obvestite vsaj 24 ur pred začetkom programa na e-naslov: kuhanje@center-rog.si
Veselimo se vaše družbe in skupnega ustvarjanja.
Poglej še
JSP kolektiv

Modna industrija zrelo žensko naslavlja z idealiziranimi mladostniškimi koncepti oblačil, ki ne odgovarjajo njenim potrebam. Zato bo modna oblikovalka Jelena Proković iz JSP kolektiva ženskam po petdesetem letu ponudila stilsko platfor...