Cmoki, kroketi, polpeti - pripravljalna delavnica za otvoritev Rog Expo

datum
torek
4. 11. 2025
ura
16:00 - 20:00
lokacija
Kuharski lab
brezplačno
Prosta mesta: 3/16

...

Cmoki, kroketi, polpeti - pripravimo dobrote za skupnostno mizo na otvoritvi razstave RogExpo

Na delavnici bomo skupaj z mentorji pripravili izbor jedi (grižljajčke), ki bodo del skupnostne mize in pogostitve ob otvoritvi razstave RogExpo 2025: Meje in trenja, v sredo, 12. 11. 2025, ob 19. uri v Centru Rog.

Cmoki, dumplingi, kroketi in polpete obstajajo v skoraj vseh kulturah sveta. Na pripravljalni delavnici za pogostitev bomo skozi hrano raziskali, kako podobne jedi prečkajo meje, a hkrati odsevajo lokalne posebnosti. Tekel bo kulinarični dialog med tradicijami, ki je hkrati zelo okusen.

Vabljeni na delavnico, kjer boste imeli priložnost, da s svojim delom prispevate k veliki skupni mizi in doživite, kako lahko sodelovanje in ustvarjalnost premikata meje ter iz trenja ustvarjata nekaj novega.

Spoznali bomo osnovne tehnike oblikovanja testa, nadevanja in paniranja. Delali bomo v skupinah, skupaj oblikovali različne jedi ter se preizkusili v pripravi slanih grižljajčkov. Poseben poudarek bomo dali skupnemu delu, izmenjavi izkušenj in trikov iz kuhinj različnih kultur.

Poleg tega bomo pridobili tudi praktična kulinarična znanja: kako narediti testo za različne cmoke, kako uporabiti ostanke kruha za polpete, kako pripraviti hrustljave krokete iz žgancev in kako shranjevati jedi za kasnejšo uporabo (npr. zamrzovanje). Poleg teh tehnik bomo spoznali tudi pomen trajnostne rabe sestavin in kulturno raznolikost enostavnih jedi.

Ali ste vedeli?

Prvi krompirjevi kroketi so nastali v Franciji v 18. stoletju, kot način, kako porabiti ostanke pire krompirja. Od tam so se hitro razširili po Evropi in postali del prehrane različnih kultur. Podobno velja za cmoke, ki jih v Sloveniji poznamo v slanih in sladkih različicah, v Aziji pa segajo celo do zdravilne vloge. Na Kitajskem naj bi dumplinge sprva uporabljali kot zdravilo proti ozeblinam, saj so jih oblikovali v obliki ušesa in polnili z zdravilnimi zelišči. Cmoki in kroketi so torej več kot le hrana... so odraz kulture, iznajdljivosti in tradicije, ki povezuje ljudi skozi čas.

O mentorici:

Delavnico bo vodila Tereza Poljanič avtorica treh kuharskih knjig, voditeljica oddaje Zdravo, Tereza in ustanoviteljica znamke Tereza's Choce. Tereza je predana raziskovalka fermentacije, ki je svoje znanje izpopolnjevala skozi leta samostojnega učenja in eksperimentiranja. Svoje edinstvene veščine je delila tudi v Michelinovi restavraciji - Knystaforsen na Švedskem, kjer je s fermentacijo in nabiranjem divjih rastlin ter sadežev ustvarila izjemne brezalkoholne fermentirane kombinacije, ki so se popolno ujemale z vrhunskimi jedmi. Ob Terezi bo na delavnici prisotni tudi mentorji iz ekipe kuharskega laba.

***
Zbor udeleženk in udeležencev programa je 15 minut pred dogovorjenim terminom v vhodni avli Centra Rog. Prosimo, da svoje osebne stvari pospravite v garderobne omarice, ki vam jih bo pokazal mentor. Na program ne zamujajte, ker s tem motite delovni proces. V primeru zamude vstopa v lab žal ne moremo zagotoviti.
Program poteka v slovenščini, razen, kjer je navedeno drugače.

Program je namenjen starejšim od 14 let, razen, kjer je navedeno drugače.
V primeru odpovedi vas bomo o tem obvestili dva dni pred načrtovanim začetkom.
V kolikor se programa ne morete udeležiti, kotizacij ne vračamo, prav tako ni mogoče zamenjati termina. Udeležbo lahko prenesete na drugo osebo, o čemer nas prosimo obvestite vsaj 24 ur pred začetkom programa na e-naslov: kuhanje@center-rog.si
Veselimo se vaše družbe in skupnega ustvarjanja.

Poglej še

Pjorkkala

studii_pjorkkala_Cvetko_2023_2

Za projektom stoji kolektiv mladih oblikovalk in oblikovalcev Pjorkkala, ki kritično analizira in aktivno odgovarja na izzive sodobne družbe. Z namenom spodbujanja nekoč razširjene tradicije peke kruha v domačem okolju razvijajo posodo z...