BIEN Artist Talk: Halla Armanns, predstavitev islandskega tekstilnega oblikovanja in Islandskega tekstilnega centra

datum
sreda
26. 6. 2024
ura
18:00 - 19:00
lokacija
velika dvorana Centra Rog
brezplačno
Prosta mesta: 26/30

...

Ob pregledni razstavi kolektiva Oloop vabimo na pogovor z islandsko tekstilno oblikovalko Hallo Armanns, ki jo v Centru Rog gostimo na enotedenski rezidenci. V pogovoru z Zalo Orel, programsko vodjo Bienala tekstilne umetnosti BIEN, bo predstavila svoje delo in Islandski tekstilni center, kjer je delala kot sodelavka.

Halla Armanns je oblikovalka pletenin in tekstilna umetnica, ki je leta 2021 diplomirala na London College of Fashion. Trenutno živi na Islandiji, kjer aktivno prispeva k lokalni oblikovalski sceni in svoje delo predstavlja na dogodkih, kot so Design March, Handverk og Hönnun in Knitfest v Blönduosu. Njeni modeli odražajo njene osebne izkušnje, dediščino in okolje, kar ji omogoča, da komunicira kot sodobna pripovedovalka zgodb. Halla je ukoreninjena v vrednotah in spoštovanju rokodelstva, zato daje velik poudarek tradiciji ročnega pletenja. Znana je po tem, da se pri ustvarjanju inovativnih in individualnih kosov poslužuje tradicionalnih tehnik.

Islandski tekstilni center v mestu Blönduósu na severozahodu Islandije deluje kot izdelovalniški, izobraževalni in rezidenčni prostor na področju področju tekstila, tekstilne umetnosti in oblikovanja.

Zala Orel je magistra komunikologije in doktorska kandidatka socialne geografije in regionalnega razvoja na Karlovi univerzi v Pragi. Od leta 2014 je odgovorna za umetniško vizijo in razvoj kulturnih programov Zavoda Carnica in Layerjeve hiše. Leta 2019 je ustanovila BIEN, Bienale tekstilne umetnosti, ki poteka med Kranjem, Škofjo Loko, Jesenicami in Novo Gorico. BIEN postaja osrednja platforma za predstavljanje sodobne tekstilne umetnosti in prostor raziskovanja družbenih učinkov tekstilnega ustvarjanja.

Pregledna razstava O2OOP in spremljevalni dogodki so nastali v koprodukciji s Centrom Rog in Bienalom tekstilne umetnosti BIEN (Zavod Carnica) ter ob finančni podpori Mestne občine Ljubljana (MOL) in Programa ACF (v Sloveniji 2014-2021).

Poglej še

Urška Sadar

studii_MODULAR_PROMO_2023_1

Oblikovalko in arhitekto Urško Sadar zanima povezava med sodobnimi in tradicionalnimi tehnikami, raziskovanje nepredvidljivih oblik ter oblikovanje objektov z dodano vrednostjo. Pri projektu, ki ga bo razvijala v Centru Rog, jo navdihuje...