Simpozij Shemakes: inovativni biomateriali v oblikovanju

Projekti 27. 10. 2023
Obvestila_simpozij shemakes inovativni biomateriali_avtor_2022

Vabimo vas na spletni simpozij Inovativni biomateriali v oblikovanju, ki bo v okviru projekta Shemakes potekal v ponedeljek, 21. marca 2022, med 17. in 19.00. uro. Dogodek lahko spremljate v živo prek spleta, če pa se ga želite aktivno udeležiti in debatirati z gostjami in gosti, se prijavite prek spletnega obrazca.

Z gostjami in gosti bomo govorili o inovativnih biomaterialih, ki dandanes pomenijo prihodnost v oblikovanju. Z nami bodo številni mednarodni in tudi lokalni strokovnjakinje in strokovnjaki, ki raziskujejo in oblikujejo na področju biomas, biokompozitov in biomaterialov:

  • Anastasia Pistofidou z IAAC – Fab Lab Barcelona, ki bo predstavila program in raziskovalni laboratorij Fab Textiles ter Fabricademy, Textile and Technology, odprtokodni program za inovacije v tekstilnem in oblačilnem sektorju, 
  • Pirjo Kääriäinen, profesorica oblikovanja in materialnosti z univerze Aalto na Finskem, ki bo predstavila interdisciplinarno sodelovanje na presečišču oblikovanja in raziskovanja materialov Chemarts,
  • Lorena Trebbi, postdoktorska raziskovalka in asistentka na Oddelku za načrtovanje, oblikovanje in arhitekturno tehnologijo Univerze Sapienza v Rimu, ki bo predstavila svoje delo na področju biofabrikacije in možnosti izvajanja simbiotskih procesov med oblikovanjem in znanostjo, 
  • dr. Uroš Novak s Kemijskega inštituta, ki bo predstavil raziskave na področju bioplastike, biokompozitov in brezodpadne tehnologije, prav tako pa kot znanstvenik-aktivist spodbuja življenjski slog brez plastike (BioApp),
  • dr. Mija Sežun in dr. Igor Karlovits z Inštituta za celulozo in papir, ki se specializirata za optimizacijo porabe biomase v produkciji, procese zmanjševanja količin bio odpadkov ter njihovo krožno uporabo in pouporabo,
  • Matea Benedetti, oblikovalka in izredna profesorica na Fakulteti za dizajn, ki bo predstavila nastanek svoje blagovne znamke Benedetti Life; ta temelji na trajnosti, inovativnosti in uporabi eko materialov. 

Dogodek, ki bo potekal v angleškem jeziku, je namenjen vsem, ki vas zanimajo področje biomaterialov v oblikovanju, trajnostni razvoj in duh projekta Shemakes, ki se zavzema za opolnomočenje inovatork v tekstilnem in oblačilnem sektorju.

Program:

17:00 ⎪ Pozdravni nagovor Renate Zamida, v. d. direktorice Centra Rog
17:05 ⎪ Predstavitev projekta Shemakes in programa delavnic Inovativni celulozni materiali in biomateriali, Lucija Jankovec,
                  vodja projektov, Center Rog
17:10 ⎪ Predavanje in predstavitve
18:10 ⎪ Moderiran pogovor o prihodnosti in vlogi inovatork v tekstilnem in oblačilnem sektorju ter čas za vprašanja
19:00 ⎪ Zaključek

O projektu Shemakes:

Mreža Shemakes povezuje organizacije ter posameznice in posameznike, ki aktivno prispevajo k skupnim ciljem projekta, kot je izboljšanje spretnosti ter samozavesti in profesionalnega položaja žensk v tekstilni in oblačilni industriji. Skupaj se soočamo z izzivi, s katerimi se soočajo ženske v panogi: prevelika zastopanost na najnižje plačanih delovnih mestih, sistemske spolne strukture, ki vplivajo na njihov status, in nizka vrednost, ki se pripisuje njihovim veščinam v tradicionalnih poslovnih strukturah. Prizadevamo si ustvariti nove priložnosti in poslovne strukture, ki bodo ženskam omogočale prehod na višje, bolje plačane položaje, tako da jim omogočimo dostop do trdih veščin, tehnologije in inovacij, mreženja ter poslovnega razvoja.

Projekt Shemakes je v okviru sporazuma o dodelitvi sredstev št. 101006203 prejel financiranje iz raziskovalnega in inovacijskega programa Evropske unije Obzorje 2020.

O gostjah in gostih:

Anastasia Pistofidou je del ekipe Fab Lab Barcelona – IAAC, kjer deluje kot mentorica, vodja pisarne za napredno proizvodnjo, koordinatorka in raziskovalka. Leta 2013 je ustanovila Fab Textiles – raziskovalni laboratorij, ki združuje digitalne tehnike in obrti, usmerjene v izdelavo tekstilij in materialov. Z odprtokodnimi praksami, projektom Fabricademy, Textile and Technology ter razširjenim izobraževalnim programom za inovacije v tekstilnem in oblačilnem sektorju prispeva k širitvi labov za dejavnosti s področja tega sektorja v mrežah fablabov. Od leta 2021 je sovoditeljica projekta Remix El Barrio – Foodwaste Biomaterial Makers, ki je dobitnik evropske nagrade Strats. Sodeluje tudi v projektu Fabship, ki razvija fablabe na podeželju. 

Pirjo Kääriäinen je profesorica oblikovanja in materialnosti z univerze Aalto na Finskem. Že desetletje organizira interdisciplinarno sodelovanje Chemarts, ki poteka na presečišču med oblikovanjem in raziskavami materialov. Projekt je pričela s preprosto željo, da bi spodbudila raziskovalce in študente k raziskovanju bioloških materialov za trajnostno prihodnost. Na podlagi svojih izkušenj v tekstilni industriji je postala del ekipe, ki je razvila metode za preoblikovanje lesne kaše, starega tekstila in celo časopisov v visokokakovostna tekstilna vlakna, ki se jih lahko uporabi za izdelavo tkanin.

Dr. Lorena Trebbi, oblikovalka in doktorica znanosti, je trenutno postdoktorska raziskovalka in asistentka na Oddelku za načrtovanje, oblikovanje in arhitekturno tehnologijo Univerze Sapienza v Rimu. Svoje raziskave izvaja na področju inovativnih materialov za oblikovanje, pri čemer se osredotoča predvsem na biofabrikacijo in možnost izvajanja simbiotskih procesov med naravo in kulturo, oblikovanjem in znanostjo. Njena doktorska disertacija »Razvijajoča se snov« je obravnavala radikalni premik paradigme, ki ga je spodbudil pojav biofabrikacije, pri čemer je sprožila vprašanja o prihodnosti materialov in predmetov, pa tudi sistemov proizvodnje in porabe, s poudarkom na mikrobni nanocelulozi.

Dr. Uroš Novak, kemijski inženir, je vodja raziskovalne skupine za bioplastiko, biokompozite in tehnologije brez odpadkov na Kemijskem inštitutu. Ima bogate izkušnje na področju raziskav in razvoja, razvoja startupov, kemijskega inženiringa in kemisjke znanosti na splošno. Vodi ga strast do ustvarjanja praktičnih znanstvenih rešitev in tako je postal tudi koordinator gibanja Znanstveniki proti plastiki – BioApp; slednje omogoča tehnološke inovacije, ki se začnejo z recikliranjem bogatih virov biopolimerov ter ustreznim razvojem storitev, osredotočenih na potrebe živilske, kozmetične in zdravstvene industrije. Je soustanovitelj in tehnični direktor dveh startupov, 123zero in AWAE. Leta 2019 je bil finalist natečaja EU za družbene inovacije Izziv plastičnih odpadkov.

Dr. Mija Sežun, doktorica znanosti, je končala študij bioloških in biotehnoloških znanosti s področja okoljske varnosti. Več let je kot mlada raziskovalka delala v laboratoriju za okoljsko inženirstvo, kasneje pa je svoje znanje nadgrajevala na Inštitutu za celulozo in papir, kjer je odkrivala rešitve za preprečevanje in zmanjševanje nastajanja odpadnega materiala ter njegovo ponovno uporabo. Njen biotehnološki fokus je na ponovni uporabi bioloških odpadkov z namenom pridobivanja izdelkov z visoko dodano vrednostjo (zelene kemikalije, encimi, oligosaharidi …). Ukvarja se tudi s karakterizacijo in trajnostno izrabo lignocelulozne biomase.

Dr. Igor Karlovits je magistrski in doktorski študij končal na Fakulteti tehniških ved (smer Grafično inženirstvo in oblikovanje) Univerze v Novem Sadu, kjer se je kasneje tudi zaposlil. Bil je tudi mentor pri več diplomskih in magistrskih delih. Nato je kot vodja proizvodnje delal v DS Smith Slovenija, d. o. o., vodilnem podjetju na področju proizvodnje kartonske embalaže. Trenutno je kot višji znanstveni sodelavec in vodja oddelka za tisk in embalažo zaposlen na Inštitutu za celulozo in papir.

Matea Benedetti je modna oblikovalka trajnostne mode, ki je svojo kariero začela kot kostumografinja v operah in gledališčih. Več kot dvajset let izkušenj, njena kreativnost in inovativnost pri delu, so ji prinesli mednarodni ugled, italijanski Vogue pa jo je uvrstil med 20 najbolj obetajočih ekoloških modnih znamk na svetu. S svojo blagovno znamko Benedetti Life, ki uporablja le inovativne trajnostne materiale iz jabolk, ananasa, lesa, želi v ljudeh spodbuditi bolj premišljeno nakupovanje in ustvarjanje boljše prihodnosti. Za svoje kreacije je prejela številne nagrade, njeno delo je bilo videno v Vogue, Elle, NYLON, L'Officiel,..

Poglej še

Urška Sadar

studii_MODULAR_PROMO_2023_1

Oblikovalko in arhitekto Urško Sadar zanima povezava med sodobnimi in tradicionalnimi tehnikami, raziskovanje nepredvidljivih oblik ter oblikovanje objektov z dodano vrednostjo. Pri projektu, ki ga bo razvijala v Centru Rog, jo navdihuje...