Center Rog in CRAFT Limoges v projektu skupnih rezidenc in izobraževanja

Obvestila 11. 7. 2025
IMG_0643

Ponosni smo, da s CRAFT Limoges, priznanim centrom za raziskovanje porcelana sodelujemo v projektu, v sklopu katerega pripravljamo rezidence za mlade keramike in keramičarke iz Slovenije in Francije.

S partnerskimi organizacijami razvijamo umetniške izmenjave, preko katere bo lahko 1 mladi keramik ali keramičarka iz Slovenije odšla na rezidenco v Francijo. Obenem pa bo 1 mladi francoski keramik ali keramičarka prišel na rezidenco v Center Rog.

Veseli smo, da smo lahko že med 7. in 13. junijem 2025 na študijskem obisku v Centru Rog gostili Pauline Male, direktorico CRAFT Limoges in Gaëlle Gerbault, vodjo projektov iz Nouvelle-Aquiteine. Na sedemdnevnem obisku smo obiskali obetavne mlade in že uveljavljene slovenske ustvarjalce in ustvarjalke, ki raziskujejo možnosti rokodelskih praks s poudarkom na oblikovanju keramike in porcelana.

Julija 2025 je ekipa Centra Rog vrnila obisk in odšla na študijsko pot v francoski Limoges. Vodja steklarsko-keramičarskega laba Brigita Gantar in mentorica ter vodja projektov Anja Radović sta v štirih dneh spoznavali zgodovino mesta in industrijo, ki je še vedno tesno povezana s proizvodnjo porcelana po katerem je mesto znano že od 18. stoletja. Obiskali sta različne oblikovalce, proizvajalce in lokalne izobraževalne ustanove.

Polni navdiha nadaljujemo z razvojem projekta. Poleg francosko-slovenskih izmenjav bomo jeseni v Centru Rog gostili oblikovalce iz Limogesa, ki bodo preko mojstrskega tečaja predajali znanje o porcelanu in izdelavi kalupov. Jesen bo v Centru Rog obarvana s porcelanom.

***

Projekt je nastal s finančno podporo francoskega kulturnega inštituta v Sloveniji.

***

Partner projekta:

CRAFT - Center za raziskovanje umetnosti ognja in zemlje.

CRAFT Limoges_ Inst FR logo

Poglej še

Nonstop Food

Studio_Nonstop Food_slika1

Ekipo Nonstop sestavljajo trije študentje živilstva Eva Mustafa, Luka Korošec in Gašper Korat. Ukvarjajo se z izkoriščanjem stranskih surovin, ki ostajajo zavržene v agroživilski industriji, še posebej s stranskim produktom proizvodnje ...