Usposabljanje: sitotisk

datum
torek
18. 6. 2024
ura
17:00 - 20:00
lokacija
Tekstilni lab
za člane
€30
za goste
€45
Prosta mesta: 0/5

...

Usposabljanje na postaji sitotisk je namenjeno učenju varne in pravilne uporabe dveh prostorov v tekstilnem labu: temnice (2. nadstropej stavbe) in tekstilnice (pritličje tekstilnega laba).

Sitotisk je vsestranska tehnika tiska, ki je primerna tako za tekstil, kot papir in druge ploske površine. Uporablja se lahko za dekoracijo gotovih ploskih izdelkov (T-shirti, puloverji ipd.) ali polizdelkov (tisk na metražo, papir za tapete ipd.). Pri tisku na različne podlage je ključno upoštevati, da se uporabljajo različne tiskarske paste.

V našem tekstilnem labu imamo za uporabnike na voljo več različnih sit:

Aluminijasta sita:

  • 32 x 52 cm (4x)
  • 52 x 72 cm (4x)
  • 62 x 92 cm (2x)

Lesena sita:

  • A3 format (5x)
  • A4 format (5x)

Uporabniki lahko osvetljujejo in uporabljajo tudi lastna sita.

Kako poteka delo na sitotiskarski postaji?

Uporabnik s fotosenzitivno emulzijo osloji odprto sito in ga pusti, da se dobro posuši (vsaj 4 ure, še raje čez noč). Delo mora potekati v polmraku oz. pod rdečo lučjo, saj je emulzija občutljiva na svetlobo. Dobro pripravljeno matrico vzorca (čim temnejši črn tisk na paus papirju) uporabi za osvetljevanje vzorca na sito na vakuumski osvetljevalni mizi. Osvetljeno sito opere, posuši in lahko začne s tiskanjem.

Delo v tekstilnici se osredotoča na organizacijo delovne površine (tiskarska miza), kakovost tiska, ekonomično uporabo tiskarske paste (uporabniki za tisk prinesejo svojo tiskarsko pasto!), sušenje tiskanin ter pospravljanje in čiščenje delovne postaje.

****

Zbor udeleženk in udeležencev programa je 15 minut pred dogovorjenim terminom v vhodni avli Centra Rog. Prosimo, da pred pričetkom programa osebne stvari pospravite v garderobne omarice. Na program ne zamujajte. V primeru zamude vstopa ne zagotavljamo - po začetku ustvarjalnega procesa se delu ni več mogoče priključiti!

Kotizacije za usposabljanje ne vračamo, prav tako ni možna zamenjava termina. Udeležbo lahko prenesete na drugo osebo, o tem nas vsaj 24 ur pred začetkom obvestite po mailu tekstil@center-rog.si.

Poglej še

Ejet 9X

Studio_ejet_slika1

EJET 9X je visokozmogljiv električni čoln, ki uvaja inovativne rešitve električne pogonske tehnike v navtični svet. Cilj podjetja EJET, katerega ustanovitelj je Žiga Jarc, je ustvariti okolju prijazen električni čoln, ki bo prispeval k z...