Usnje iz kombuče

datum
13. 6. 2024 -
11. 7. 2024
ura
17:00 - 20:00
lokacija
Zeleni lab
za člane
€40
za goste
€50
Prosta mesta: 4/8

...

Kombuča ni le osvežilni poletni probiotični napitek!

Pri postopku pridelave kombuče, nastane celulozni material, bolje znan kot scoby. S primerno obdelavo dobi usnju podobne lastnosti. V takšni obliki ga lahko uporabimo za raznolike ustvarjalne projekte, kot je izdelava oblačil in modnih dodatkov, senčnikov za luči ali nakita. Biomateriali, kot je usnje scoby, ponujajo trajnostne alternative običajnim materialom. Pridobljeni so iz obnovljivih virov in biorazgradljivih procesov. S svojim zmanjšanim ogljičnim odtisom in potencialnimi koristmi za zdravje, biomateriali podpirajo prizadevanja za krožno gospodarstvo in okoljsko odgovorne prakse. Raziskave in razvoj na področju biomaterialov so ključnega pomena za reševanje izzivov trajnosti in spodbujanje bolj trajnostnega in družbeno odgovornega pristopa k snovanju in proizvodnji materialov.

Na delavnici se bomo naučili kako s preprostim postopkom pripraviti kombučo in scoby, skupaj bomo načrtovali izdelke iz usnja in jih, ko scoby zraste, tudi izdelali.

Trajanje: 2x po 3 ure

  • četrtek, 13. junij, od 17. do 20. ure
  • četrtek, 11. julij, od 17. do 20. ure

Na prvem srečanju bomo skupaj začeli s pripravo kombuče, se seznanili s procesom fermentacije in alternativnim usnjem scoby ter načrtovali naš končni izdelek. Drugo srečanje bo potekalo 1 mesec kasneje, ko bo scoby že dovolj zrasel, da bomo iz njega lahko ustvarjali izdelke, ki jih bomo na delavnici tudi izdelali.

Predznanje:

NE, predznanje ni potrebno. Delavnica je namenjena odraslim, osveščenim posameznikom, ki jih zanima trajnostni razvoj in oblikovanje ter razvijanje in uporaba novih trajnostnih biomaterialov.

O mentorjih:

Delavnico bo vodil Sašo Jakob, študent biokemije, ki želi raziskovati križišča znanosti in oblikovanja v vseh možnih oblikah.

Maruša Ramšak, vodja zelenega laba, je biotehnologinja, ki je na Kemijskem inštitutu raziskovala na področju sintezne biologije. Obožuje naravo, rada vrtnari in je navdušena nad vsem fermentiranim.

***

Zbor udeleženk in udeležencev programa je 15 minut pred dogovorjenim terminom v vhodni avli Centra Rog. Prosimo, da pred pričetkom programa osebne stvari pospravite v garderobne omarice. Na program ne zamujajte. V primeru zamude vstopa ne zagotavljamo - po začetku ustvarjalnega procesa se delu ni več mogoče priključiti!

V primeru ne-izvedbe boste obveščeni najkasneje dva dni pred začetkom programa.

V primeru neudeležbe, kotizacij ne vračamo, prav tako ni možno zamenjati termina. Udeležbo je možno prenesti na drugo osebo, o tem nas vsaj 24 ur pred začetkom obvestite na e-mail naslov: zeleni@center-rog.si.

Poglej še

Pjorkkala

studii_pjorkkala_Cvetko_2023_2

Za projektom stoji kolektiv mladih oblikovalk in oblikovalcev Pjorkkala, ki kritično analizira in aktivno odgovarja na izzive sodobne družbe. Z namenom spodbujanja nekoč razširjene tradicije peke kruha v domačem okolju razvijajo posodo z...