Poletna lanena srajca

datum
26. 6. 2024 -
4. 7. 2024
ura
16:00 - 20:00
lokacija
Tekstilni lab
za člane
€70
za goste
€85
Prosta mesta: 1/8

...

Poletje in vroči dnevi so že tu, z njimi pa čas večernih zabav, dnevnih izletov, potovanj, ali pa samo poležavanja na plaži. Da bi se pri vseh aktivnostih počutil_a udobno in obenem urejeno, se v tekstilnem labu pridruži večdnevnemu tečaju šivanja poletne lanene srajce.

Čeprav jo bomo šivali ročno, po metodah iz 18. stoletja, bo gotov izdelek primeren za vsak sodoben poletni outfit. Spoznaj neverjetne možnosti ročnega šivanja in dragocene tekstile metode, ki so nekoč krasile oblačila naših prednikov, ter se v njih preizkusi tudi sam_a! Izdelaj svojo lastno laneno srajco na povsem trajnosten način, preizkusi sposobnosti svojih finih ročnih spretnosti ter se druži in klepetaj z ostalimi rokodelci. Skupaj bomo spoznali:

- Zgodovino šivanja osnovnih lanenih oblačil v 18. stoletju

- Metode okraševanja, vezenja, plemenitenja takšnih izdelkov

- Načine ročnega šivanja, ki zagotovijo trpežnost tudi pri rednem pranju

- Kako se izmeriti, narediti načrt in urezati krojne dele ter kako sestaviti srajco

Za delavnico boš potreboval_a zgolj nekaj časa in potrpežljivosti. Uporabljali bomo večinoma ročne metode šivanja, zato je zaželeno, da že imaš znanje ročnega šivanja. Šivanje enostavnih ravnih šivov si bomo poenostavili s šivanjem na šivalnem stroju. Delavnica je primerna za udeležence vseh starosti in spolov.

Trajanje: 4x po 4 ure

  • sreda, 26. junij, od 16. do 20. ure
  • četrtek, 27. junij, od 16. do 20. ure
  • sreda, 3. julij, od 16. do 20. ure
  • četrtek, 4. julij, od 16. do 20. ure

Predznanje:

DA, zaželeno je osnovno znanje ročnega šivanja.

Ali delavnica velja kot usposabljanje?

DA, z udeležbo na delavnici boste opravili usposabljanje za šivalno delovno postajo (v vrednosti 30 € za člane/40 € za nečlane), naslednjič boste to delovno postajo lahko v okviru odprtih terminov uporabljali samostojno.

O mentorjih:

Tečaj bosta vodila Uroš Topič, vodja tekstilnega laba, tekstilni in modni oblikovalec, krojač in navdušenec nad zgodovinskimi oblačili ter Vita Ivičič, mentorica v tekstilnem labu, mojstrica barvanja in tiskanja z barvnimi rastlinami in nasploh navdušenka nad naravnimi materiali

***

Zbor udeleženk in udeležencev programa je 15 minut pred dogovorjenim terminom v vhodni avli Centra Rog. Prosimo, da pred pričetkom programa osebne stvari pospravite v garderobne omarice. Na program ne zamujajte. V primeru zamude vstopa ne zagotavljamo - po začetku ustvarjalnega procesa se delu ni več mogoče priključiti!

V primeru ne-izvedbe boste obveščeni najkasneje dva dni pred začetkom programa.

V primeru neudeležbe, kotizacij ne vračamo, prav tako ni možno zamenjati termina. Udeležbo je možno prenesti na drugo osebo, o tem nas vsaj 24 ur pred začetkom obvestite na e-mail naslov: tekstil@center-rog.si.

Poglej še

Hex Haus

studii_hex_promo_2023_1

Projekt HEX HAUS je plod medijskih umetnikov Anžeta Seklja in Staša Vrenka, katerega cilj je razviti serijo avtorskih digitalnih elektronskih zvočil. Pri razvoju posebno pozornost posvečamo ravnotežju med kompleksno uporabo instrumentov,...