Niti, blago in roke za otroke

datum
8. 7. 2024 -
12. 7. 2024
ura
08:00 - 16:00
lokacija
Center Rog
za člane
€240
za goste
€240
Prosta mesta: 5/11

...

Počitniško varstvo Niti, blago in roke za otroke je zasnovano kot pridobivanje spretnosti za življenje. Poudarek bo na praktičnem delu z rokami, učili se bomo ročnega šivanja, barvanja tekstila z rastlinami in polstenja.

Ves teden bomo z otroki izdeloval svoj unikaten kos oblačila – ročno si bo vsak sešil svojo laneno majico ali enostavno obleko. Otroci bodo uporabljali različne izdelovalne delavnice, ki jih imamo na voljo v Centru Rog. V zelenem labu bomo oblačila barvali s pigmenti iz odpadne hrane in rastlin, ki jih bomo sami nabrali. Nabrali bomo tudi različne veje in iz njih izdelali gumbe in lesene okraske, ob tem pa spoznali stroje v lesarskem labu. V tekstilnem labu se bomo poleg šivanja oblačila naučili tudi izdelati polsten pas.

Vse aktivnosti so zasnovane tako, da spodbujajo ustvarjalnost, vztrajnost in sproščeno likovno izražanje. V kuharskem labu se bomo učili pripravljati zdrave in hitre obroke, saj si bomo vsak dan sami pripravili ali skuhali zajtrk in kosilo, pri čemer nam bodo pomagale mentorice iz kuharskega laba. Vsak dan bomo imeli tudi čas za za igro in gibanje na prostem, obiskali bomo Center ponovne uporabe in se podali na Grajski grič, v primeru slabega vremena pa bomo igralnico postavili kar v Centru Rog, in obiskali tudi Knjižnico Rog.

Otroci se bodo naučili:

  • 3 osnovne tekstilne tehnike: ročno šivanje, barvanje tekstila z rastlinami in polstenje – vsak otrok si bo izdelal unikatno laneno majico ali obleko,
  • spoznajo orodja in opremo v tekstilnem, lesarskem, zelenem in kuharskem labu,
  • iz enostavnih naravnih materialov (veje, listje, olupki) narediti uporabne stvari za oblačila,
  • pripraviti hitre in zdrave obroke in spoznati varno delo v kuhinji.

Dnevni ritem varstva bo okvirno potekal tako:

  • 8.00-8.30: Sprejem otrok v Parku izbrisanih pred Centrom Rog in prosta igra oziroma druženje
  • 8.30-9.30: Priprava zajtrka in zajtrk
  • 9.30-12.30: Dejavnosti (ustvarjanje v tekstilnem, zelenem oz. lesarskem labu)
  • 12.30-14.00: Priprava kosila in kosilo
  • 14.00-15.30: Dejavnosti (delavnica, obisk tržnice, obisk Centra ponovne uporabe oz. sprehod – nabiranje materiala po terenu)
  • 15.30-16.00: Igra in odhod domov najkasneje ob 16.00

Počitnice so primerne za otroke od 7 do 12 let (2. do 6. razred OŠ), še posebej tiste, ki radi ustvarjajo z rokami.

Program bo vodila Nina Vastl Štefe, samostojna arhitektka in tekstilna ustvarjalka. Že vrsto let vodi aktivnost za otroke v naravi Na divje ter dejavnost s tekstilom Niti, blago in roke za otroke. Je mama štirih otrok, živi in dela v Škofji Loki.

Vsak dan bosta z otroci ves dan ob vseh aktivnostih vsaj dve odrasli osebi, usposobljeni za delo z otroci. V pomoč jima bodo še mentorji in mentorice iz tekstilnega, zelenega, lesarskega in kuharskega laba v Centru Rog.

Za dodatne informacije v zvezi z organizacijo počitniškega varstva smo vam na voljo na alja.fir@center-rog.si

***

Ob oddaji in prevzemu otroka, ki obiskuje počitniško varstvo, vam je na voljo 15 minutno brezplačno parkiranje v garaži Centra Rog. Dostop do garaže je iz Petkovškovega nabrežja.

***

Počitniško varstvo bo izvedena ob minimalno 8 prijavah. V primeru ne-izvedbe boste obveščeni najkasneje 7 dni pred začetkom programa. V tem primeru bo možen prenos prijave na naslednji termin izvedbe ali vračilo kotizacije.

Odpoved udeležbe brez navedbe razloga je možna do 7 dni pred začetkom varstva, v tem primeru vam vrnemo 70% plačane kotizacije. Če je odpoved kasnejša, kotizacije ne vračamo.

V primeru odpovedi je možno udeležbo prenesti na drugo osebo ali na drug termin, v kolikor imamo razpoložljiva mesta, o tem nas obvestite ob odpovedi na e-mail naslov: info@center-rog.si

V primeru, da se otrok iz zdravstvenih razlogov varstva ne more udeležiti, lahko izberete drug termin ali zahtevate vračilo celotne kotizacije na podlagi predloženega zdravniškega izkaza.

Poglej še

Pjorkkala

studii_pjorkkala_Cvetko_2023_2

Za projektom stoji kolektiv mladih oblikovalk in oblikovalcev Pjorkkala, ki kritično analizira in aktivno odgovarja na izzive sodobne družbe. Z namenom spodbujanja nekoč razširjene tradicije peke kruha v domačem okolju razvijajo posodo z...