Vabilo na dogodek: Kreativni nomadi - priložnosti in izzivi

Obvestila 27. 10. 2023
Obvestila_Digitalni november 2021_avtor_2021

Vabimo vas na dogodek Kreativni nomadi - priložnosti in izzivi, ki bo v okviru Digitalnega novembra, meseca digitalnih kultur, potekal v torek, 23. novembra 2021, med 14. in 16. uro potekal preko Zoom-a in Facebook Live ter Twitcha.

Osredotočili se bomo na mobilnost izdelovalcev in govorili o tem, zakaj so pomembni za kreativni ekosistem, kakšen je njihov prispevek k skupnostim ter zakaj in kako jih podpreti. 

Posebna gosta dogodka prihajata iz evropske mreže izdelovalnic Vulca:
Alexandre Rousselet, soustanovitelj mreže Vulca, bo povedal, kako se je skupnost od leta 2017 do danes razvila v mednarodno interdisciplinarno mrežo, ki združuje 350+ FabLabov in izdelovalnic po vsej Evropi,
Aleksandra Šljukić, ki v Vulci vodi rezidenčni program, pa bo predstavila raznolikost izdelovalcem namenjenih rezidenčnih programov v Evropi.

Meta Štular bo v nadaljevanju kot vodja strateškega razvoja in programov predstavila Center Rog – kreativno središče, ki deluje kot javni zavod in bo od poletja 2023 na lokaciji nekdanje tovarne Rog ustvarjalcem in izdelovalcem na 8.500 m2 ponujalo podporno okolje za razvoj projektov.

Predstavitvi in pogovoru se bosta pridružila tudi ustvarjalca Dewi Brunet in Anne-Camille Gilbert, ki prihajata iz fablaba OpenFab v Bruslju. Iz prve roke bosta delila kakšne so njune motivacije, da se udeležujeta mobilnim programom.

Dogodek je namenjen vsem organizacijam, izdelovalnicam, fablabom …, ki vas zanimata povezovanje in mobilnost izdelovalcev v Evropi.

Prijavo na dogodek najdete tu: PRIJAVNI OBRAZEC

Program:

14:00 ⎪ Pozdravni nagovor direktorice Francoskega inštituta v Sloveniji Isabelle Desvignes in         Renate Zamida, v. d. direktorja Centra Rog 

14:10 ⎪ Zgodba Vulce – skupnost in mreža – Alexandre Rousselet

14:20 ⎪ Predstavitev pilotnih rezidenčnih programov za izdelovalce – Aleksandra Šljukić

14:30 ⎪ Kreativno središče Center Rog – Meta Štular

14:40 ⎪ Motivacije ustvarjalcev, da se pridružijo programom mobilnosti – Dewi Brunet in               Anne-Camille Gilbert

14:50 ⎪ Moderiran pogovor z gosti in odgovori na vprašanja

16:00 ⎪ Zaključek dogodka

Dogodek, ki bo potekal v angleščini, soorganiziramo z evropsko mrežo izdelovalnic Vulca in je del Digitalnega novembra, meseca digitalnih kultur, ki ga organizirata Francoski inštitut v Parizu in francoska kulturna mreža v tujini.

Partner projekta: Réseau Français des FabLabs

O gostih:

Alexandre Rousselet:
Navdih za soustanovitev evropskega programa Vulca je Alex dobil na Erasmusovi izmenjavi na Irskem. Kmalu po ustanovitvi mreže leta 2017 je začel s svojim rumenim kombijem potovati po Evropi ter obiskovati skupnosti izdelovalcev in fablabov. Z osebnim pristopom je postal njihov ključni povezovalec. Poleg soustanovitve Vulce je bil tudi upravitelj skupnosti družbenega omrežja, kjer je vodil strategijo za Fab14, največji globalni dogodek na področju fablabov leta 2018. Kot sekretar mreže Réseau Français des Fablabs je vodil mednarodno koordinacijo prvega nacionalnega seminarja francoske mreže fablabov – OctoberMake.

Aleksandra Šljukić:
Aleksandro je delo ustvarjalcev in izdelovalcev začelo zanimati, ko se je udeležila konference FABelgrade, ki je promovirala zasnovo digitalne izdelave, fablabov in prenosa v znanost. Vulci se je pridružila leta 2018. Od takrat je odgovorna za organizacijo njenih seminarjev in za spodbujanje mednarodnih projektov. Je doktorska študentka biomedicine, ki jo hkrati navdušujeta poljudna znanost in gibanje »naredi sam« (DIY).

O Vulci – evropski mreži izdelovalnic:
Vulca je nevladna organizacija, ki je bila ustanovljena leta 2017 z namenom oblikovanja programa mobilnosti za člane ustvarjalnih prostorov (fablabov, maker/hackerspaces, biolabov, ustvarjalnih vozlišč ...) s politiko odprtega dostopa. Za omogočanje aktivnejše komunikacije med svojimi člani je razvila tri dejavnosti:
(1) program Vulca Tours, ki raziskuje in mapira skupnosti in skozi katerega Vulca mapira fablabe, njeni člani pa jih osebno obiskujejo z namenom boljšega razumevanja lokalne skupnosti in njihovega delovanja;
(2) seminarje, ki so namenjeni srečevanju skupnosti izdelovalcev in so prostor skupnih razprav; seminar je vsakoletni dogodek, ki se osredotoča na aktualne teme in ga vsako leto gosti druga država; 
(3) rezidenčni projekt, ki je zaživel leta 2019 in danes služi kot povezovalni most med skupnostmi; v tem smislu povezuje medsekcijske, medkulturne in mednarodne projekte, ki omogočajo mobilnost izdelovalcev ter sodelovalno izmenjavo znanj.

Z leti je Vulca postala ekspertna mreža, ki povezuje dejavnosti individualnih fablabov in izdelovalnic s tistimi, ki iščejo rezidenčne priložnosti. Pred kratkim so združili moči z lokalnimi nevladnimi organizacijami in kulturnimi centri ter ustvarili več meddisciplinarnih, medkulturnih in skupnostno naravnanih projektov. Da bi olajšali mobilnost izdelovalcev, je Vulca platformo Maker Tour spremenila v spletni prostor za iskanje aktualnih rezidenc.

Dewi Brunet:
je umetnik in mojster zgibanja papirja. Tehniko zgibanja raziskuje v različnih materialih in tehnologijah; te uporablja tako v oblikovanju in umetnosti kot tudi v znanosti. Od leta 2016 je soupravljavec fablaba OpenFab v Bruslju. Je tudi član društva CRIMP, edine organizacije na svetu, ki je posvečena tej posebni tehniki oblikovanja iz papirja.

Anne-Camille Gilbert:
je inštruktorica programiranja in navdušena izdelovalka animatronike. Zavzema se za zmanjševanje vrzeli v digitalni pismenosti med generacijami. Je soustanoviteljica fablaba OpenFab v Bruslju.

Poglej še

Urška Sadar

studii_MODULAR_PROMO_2023_1

Oblikovalko in arhitekto Urško Sadar zanima povezava med sodobnimi in tradicionalnimi tehnikami, raziskovanje nepredvidljivih oblik ter oblikovanje objektov z dodano vrednostjo. Pri projektu, ki ga bo razvijala v Centru Rog, jo navdihuje...