Skupni prostori - Skupne prihodnosti

Projekti 27. 10. 2023
Obvestila_Skupni prostori-skupne prihodnosti_avtor-2021

Decembra 2021 se je v okviru projekta Skupni prostori - Skupne prihodnosti v sodelovanju z Evropsko kulturno fundacijo začel nov krog participativnega razvoja Centra Rog. Pet delovnih skupin se osredotoča na pomembne vsebinske in organizacijske vidike našega novega skupnega kreativnega središča. Svoje izsledke bodo s skupinami zainteresirane javnosti preverile v aprilu, v maju osnutke nadgradile s pomočjo tujih strokovnjakov in strokovnjakinj, junija pa jih bomo skupaj predstavili širši javnosti na mednarodnem srečanju v Ljubljani.

Delovna skupina za Participativno upravljanje v Centru Rog, ki jo koordinira Karolina Babič, je v prvi fazi na podlagi pregleda teoretskih in praktičnih izhodišč določila ravni oziroma oblike participacije, ki so primerne za aplikacijo v Centru Rog. Te ravni so: 1) informiranje uporabnikov ter moderirani dialog z in med uporabniki (forum), 2) vključevanje uporabnikov v soodločanje preko posvetovalnega telesa zavoda in 3) odločanje uporabnikov o projektih v okviru procesa participativnega proračuna. V nadaljevanju bo delovna skupina podrobneje opredelila, kako lahko določeni tipi uporabnikov participirajo na treh predvidenih ravneh participacije. Člani delovne skupine: Matic Primc, Rok Oblak in Filip Muki Dobranić.

Delovna skupina za Zelene površine Centra Rog, ki jo koordinira Urška Jurman, se je v prvih srečanjih posvetila predvideni ureditvi novega parka med Trubarjevo ulico in Centrom Rog ter nabrežja Ljubljanice. Skupina je predlagala  krepitev biodiverzitete ter procesualno ureditev zelenih površin Centra Rog, ki bi dopuščala več sodelovanja bodočih uporabnikov, poleg tega pa je preučila najbolj smiselno umestitev novih grafitarskih površin, ki bodo nadomestile legalno grafitarsko steno ob Trubarjevi ulici. V prihodnjih tednih bo skupina pripravila primere scenarijev skupnostne uporabe in upravljanja zelenih površin ter jih preverila na delavnici z okoliškimi prebivalci in organizacijami, ki delujejo v soseščini. Člani in članice delovne skupine: Marjetica Potrč, Primož Turnšek, Gaja Trbižan in Gregor Bulc.

Delovna skupina za Vključevanje begunske in migrantske populacije v delovanje Centra Rog, ki jo vodi Romana Zajec, se povezuje z migrantskimi skupnostmi, z begunci pa preko Društva Odnos, ki beguncem nudi pomoč pri integraciji. Skupina trenutno pripravlja obsežen vprašalnik in načrtuje fokusne skupine s potencialnimi uporabniki iz omenjenih skupin, zasleduje pa dva ključna cilja: 1) boljše razumevanje potreb omenjenih skupin, katere bi vključevanje v aktivnosti Centra Rog lahko podprlo; 2) mapiranje znanj v migrantskih in begunskih skupnosti, z namenom razumevanja potenciala prenosa znanj tako na lokalno prebivalstvo kot znotraj priseljenskih skupnosti. Delovna skupina se pri svojem delu še posebej osredotoča na potencial večje socialne vključenosti ranljivih ciljnih skupin kot orodja družbene kohezivnosti. Člani in članice delovne skupine: Giovanna Paola Severino Gutierrez, Karla Varela, Furkan Güner in Katarina Kromar.

Delovna skupina Spol in tehnologije, ki jo koordinira Teja Reba, se osredotoča na različne aspekte ustvarjanja vključujočega delovnega okolja in zagotavljanja enakih možnosti v Centru Rog. Raziskovalka Tanja Petrović je februarja moderirala prvo delavnico, katere namen je bil izmenjava izkušenj in dobrih praks posameznic, ki delujejo v kreativnem sektorju. V prvem delu so obravnavali_e splošne težave in izzive, ki se pojavljajo tako na sistemski ravni in v posameznih delovnih okoljih. Drugi del delavnice so posvetili_e posameznim apektom delovanja Centra Rog in obravnavale načine, kako skozi dejavnosti, vključene v Načrt za enakost spolov Centra Rog ustvariti vključujoče delovno okolje, ki ponuja enake možnosti tako zaposlenim, kot širokem krogu uporabnic in uporabnikov. Drugi del raziskave se pod vodstvom raziskovalke Emilije Stojmenove Duh osredotoča na enakopravno zastopanost žensk na vodstvenih delovih mestih v izdelovalnih laboratorijih Centra Rog. Članici delovne skupine: Tanja Petrović in Emilija Stojmenova Duh.

Delovna skupina pod vodstvom Matevža Čelika pripravlja Zagovorniški načrt za sistemsko podporo družbeno in okoljsko koristnim projektom s ciljnih področij Centra Rog: področij izdelovalništva, urbanega rokodelstva, oblikovanja in arhitekture. Evidentirali so ciljne skupine zagovorniške strategije in pripravili prvi osnutek, ki ga bodo v okviru širše skupine deležnikov predstavili na preveritveni delavnici. Člani in članice delovne skupine: Matej Feguš, Sanja Grcić in Goran Forbici.

Poglej še

Mandrak

Studio_Mandrak kitare_slika 1

Mateja in Tomaža je povezalo veselje do izdelovanja klasičnih kitar. Začela sta vsak zase, zdaj pa združujeta moči in znanje, da bi skupaj zasnovala in izdelala inštrument z inovativnim sistemom vpenjanja strun in s tem povsem drugačnim ...