Od murve do svilene niti

Obvestila 20. 8. 2024

Murva, drevo z bogato zgodovino in pomembno vlogo v pridelavi svile, bo v središču pozornosti na zanimivem predavanju g. Janeza Škaliča, izkušenega slovenskega svilogojca. V soboto, 24.avgusta 2024, bo v Centru Rog predstavil postopek od murve do svilenih niti ter delil svoje znanje o gojenju sviloprejk.

Murva je sadno drevo s široko krošnjo in okusnimi sadeži. Izvira iz Azije, v Evropo pa so jo prinesli beneški trgovci v 12. stoletju. A ne zaradi sadežev; brez murv namreč ni bilo mogoče pridelati svile, svilena tkanina pa je bila že v tistih časih izjemno cenjena in iskana. Sveži listi murve so edina hrana, ki jo jedo gosenice sviloprejk preden se zabubijo in zatem preobrazijo v odrasle metulje.

Proces "od murve do svilenih niti" nam bo predstavil g. Janez Škalič, eden najbolj izkušenih svilogojcev v Sloveniji. V zanimivem predavanju bo z nami delil izkušnje in skrivnosti gojenja sviloprejk. S seboj bo prinesel tudi murvine liste, nekaj podtaknjencev in gosenice.

Vabljeni otroci in odrasli!

Predavanje bo v soboto, 24. avgusta v dveh terminih potekalo v večnamenski učilnici Centra Rog v 2. nadstropju:

  • od 10.00 do 11.30
  • od 15.00 do 16.300

Udeležba na dogodkih je brezplačna. Predavanje poteka v organizaciji trgovine Gallerio L'arte di seta, ki v mesecu avgusti gostuje v pop-up trgovini Centra Rog. Prijave na dogodek zbirajo na: info@galleria.si.

Poglej še

Hex Haus

studii_hex_promo_2023_1

Projekt HEX HAUS je plod medijskih umetnikov Anžeta Seklja in Staša Vrenka, katerega cilj je razviti serijo avtorskih digitalnih elektronskih zvočil. Pri razvoju posebno pozornost posvečamo ravnotežju med kompleksno uporabo instrumentov,...