O2OOP: pregledna razstava kolektiva Oloop

Obvestila 12. 6. 2024
O2OOP_Image1_Web

Ženski oblikovalski kolektiv Oloop praznuje 20 let delovanja!

Umetnice in oblikovalke Tjaša Bavcon, Katja Burger Kovič in Jasmina Ferček se z razstavo in vrsto spremljevalnih dogodkov posvečajo moči in pomenu tekstilije in tekstilnih skupnosti ter ženski kot izumiteljici in ustvarjalki tekstilij. S pregledno razstavo bodo proslavile svojo dolgoletno skupno ustvarjalno pot.

Skupina Oloop deluje od leta 2003 in je aktivna na različnih področjih vizualnega ustvarjanja, od produktnega oblikovanja, oblikovanja prostorskih postavitev do tekstilne umetnosti, obenem pa vodi usposabljanja, predavanja in delavnice ter povezuje oblikovanje z družbeno angažiranimi projekti. S svojimi izdelki in projekti sodelujejo na najpomembnejših predstavitvah slovenskega oblikovanja doma in v tujini.

Na razstavi se bo mogoče sprehoditi skozi dvajsetletno družbeno-oblikovalsko prakso skupine, predstavljeni bodo številni izdelki, kreativni procesi in projekti, ki so jih Oloop ustvarile na participativnih in socialno angažiranih projektih ter projektih, ki so spodbujali opolnomočenje sodelujočih. Razstava bo aktualizirala teme, s katerimi se je skupina ukvarjala v preteklosti in so danes še vedno aktualne - pomen ročnega dela, sodelovanja in soustvarjanja, povezovalne komunikacije, tvorjenja skupnosti in vračanja moči ženskam. Na obrazstavnih dogodkih bodo te teme, pravzaprav vrednote, na novo prevetrene tako v teoriji kot v praksi.

Razstava bo na ogled vse do 17. avgusta, med tednom od 8. do 22. ure ter ob sobotah med 8. in 18. uro. Skupaj z Oloop si želimo, da razstava postane naš skupni poletni prostor srečevanj, izmenjav, sodelovalnega ustvarjanja, refleksije in učenja, saj jo bo spremljal bogat obrazstavni program z izkustvenimi delavnicami, vodstvi, predavanji in javnimi pogovori.

PROGRAM DOGODKOV V JUNIJU

 • Sobota, 22. junij 2024, ob 10.30, velika dvorana
  Skupaj na preprogi, brezplačen dogodek za vse, ki si želite prispevati k ponovni rasti skupnostne preproge s kolektivom Oloop

 • Sobota, 22. junij 2024 ob 12.00, velika dvorana
  Javno vodstvo po razstavi z Zalo Orel in kolektivom Oloop

 • Sreda, 26. junij 2024, ob 18.00, velika dvorana
  BIEN Artist Talk: Halla Armanns, predstavitev islandskega tekstilnega oblikovanja in Islandskega tekstilnega centra, pogovor vodi Zala Orel

PROGRAM DOGODKOV V JULIJU

 • Ponedeljek, 1. julij 2024, od 17.30 do 18.30, velika dvorana

Oloop Izkušnja: Plesna nit, gibalno-taktilna izkustvena delavnica za vso družino s koreografinjo in oblikovalko Ajdo Tomazin.

 • Petek, 5. julij 2024, četrtek, 11. julij in petek, 12. julij, od 16.00 do 20.00, zeleni lab, tekstilni lab

Barve Centra Rog, tridnevna delavnica, na kateri bomo najprej obarvali ovčjo volno z naravnimi barvami, nato pa iz nje izdelali volnene taftane izdelke.

 • Ponedeljek, 8. julij 2024, od 18.00 do 20.30, velika dvorana

Oloop Dobrobit: Utelešena čustva, participativen dogodek samoraziskovanja s tekstilom in kolektivom Oloop.

 • Torek, 9. julij 2024, od 17.00 do 19.00, velika dvorana

Oloop Dobrobit: Predstavitev projekta Skupnostna vezenina

 • Torek, 10. julij 2024, od 17.00 do 18.30, velika dvorana

BIEN Artist Talk: Kolektiv Oloop, pogovor s članicami kolektiva Oloop.

 • Četrtek, 18. julij 2024, od 18.00 do 20.00, velika dvorana

Oloop Prenos znanja: Izvezi si svoj bedž!, ustvarjalna delavnica in predstavitev ustvarjanja tekstilne skupnosti Breja preja iz Škofje Loke.

 • Sreda, 31. julij 2024, od 18.00 do 20.00, velika dvorana

Oloop V teoriji: Česa se spomni?, participativen dogodek za vse, ki ste se v preteklosti udeležili katere od Oloopovih delavnic, akcij ali projektov in si želite deliti z nami svoje spomine, zgodbe in spoznanja.

PROGRAM DOGODKOV V AVGUSTU

 • Četrtek, 1. avgust 2024, od 17.30 do 20.00, velika dvorana

Oloop Dobrobit: Delavnica izdelave punčk iz tekstila in pogovor o tekstilnih skupnostih.

 • Četrtek, 8. avgust 2024, od 18.00 do 20.00, velika dvorana

Oloop Izkušnja: Čas za “Slow Art” / Slow Art Time, brezplačna slow-art-looking izkušnja, na kateri boste izkusili upočasnjeno opazovanje in ustvarjanje, ki jo po svetu ponujajo muzeji in galerije že leta, pri nas pa je še dokaj neznana.

Pregledna razstava O2OOP in spremljevalni dogodki so nastali v koprodukciji s Centrom Rog in Bienalom tekstilne umetnosti BIEN (Zavod Carnica) ter ob finančni podpori Mestne občine Ljubljana (MOL) in Programa ACF (v Sloveniji 2014-2021).

Poglej še

JSP kolektiv

vizualno gradivo-idejna zasnova3

Modna industrija zrelo žensko naslavlja z idealiziranimi mladostniškimi koncepti oblačil, ki ne odgovarjajo njenim potrebam. Zato bo modna oblikovalka Jelena Proković iz JSP kolektiva ženskam po petdesetem letu ponudila stilsko platfor...