Luknje kot simptomi - kolesarska tura po gradbenih jamah

Obvestila 27. 10. 2023
Obvestila_Luknje kot simptomi_Etchels, Zgank_2020

Ljubljanska kolesarska mreža že tretje leto organizira »kolesarski arhitekturni krog«. S tovrstnimi izleti utrjujejo zamisel trajnostno-mobilnih arhitekturnih ogledov. Tokrat pa, v sodelovanju z RogLabom, ne vabijo na obisk arhitekturnih presežkov, temveč vas skupaj pozivamo k ogledu arhitekturnega manka, še ne realiziranih projektov, gradbenih jam, pod vodstvom profesorja Janeza Koželja.

V soboto, 20. 4., se ob 10:00 dobimo pred Šumijevim kvartom, legendarno lokacijo – nekdanjim zbirališčem progresivne ljubljanske scene. V že dolgo zapuščeno jamo je aprila posvetila Svetlobna gverila z instalacijo Tima Etchellsa. Prostorsko postavitev svetlobnih zapisov enostavnih fraz, ki mimoidočemu nikoli niso v celoti razumljive, bo predstavila kustosinja Katerina Mirović.

Pot nas bo vodila stran od (zaradi Šumijeve škrbine pohabljene) Slovenske ceste, v Spodnjo Šiško. Belle Vie - projekt stanovanjske soseske, ki naj bi zrasla na območju nekdanje tovarne Slovenijavino, lahko vidimo le v načrtih in skicah. Iz Spodnje Šiške naprej do Celovških dvorov, znamenitega kraja neprodanih stanovanj, pred njimi pa gradbene jame, kjer je nekdanji Vegrad želel zgraditi hotel, njegov naslednik pa dve stanovanjski stolpnici.

Pa proti Bežigradu, iščoč kolesarske prehode vzdolž Drenikove, skozi ožine in med čermi neporezanih pločniških robnikov, mimo stadiona, desni zavoj proti Centru … in že se nam na vzhodu odpre razgled na 400 m pločevinaste zaščitne gradbene ograje, ki skriva jamo nekdanje vojašnice Ljube Šercerja. Ministrstvo za pravosodje in javno upravo ne ve, kaj bi, še ena državna luknja, tokrat ne v proračunu, temveč v naravi.

Končamo v Centru, kjer ostaja odprti problem luknja na Bavarcu, pri stolpnici SCT-ja, globoko v zemljo odprta severna vrata, čakajoča nižje cene nepremičnin. Za konec proti vzhodu, mimo »biškek style« avtobusne postaje na Resljevo, kjer nas okoli 13:00 Onkraj gradbišča čaka pogled na prvo berivko skrbno urejenih gredic skupnostnega urbanega vrta, lepa zgodba zdravljenja simptomov gradbenih špekulacij.

Poglej še

Nonstop Food

Studio_Nonstop Food_slika1

Ekipo Nonstop sestavljajo trije študentje živilstva Eva Mustafa, Luka Korošec in Gašper Korat. Ukvarjajo se z izkoriščanjem stranskih surovin, ki ostajajo zavržene v agroživilski industriji, še posebej s stranskim produktom proizvodnje ...