Slovenski teden nakita 2024 v Centru Rog

Obvestila 19. 4. 2024
SIJW24_web

Veseli smo, da bomo v Centru Rog od 9. do 20. maja gostili Slovenski teden nakita - SIJW, ki prepleta kreativnost, znanje in inovacije ter povezuje sodobne slovenske in tuje oblikovalce nakita.

SIJW predstavlja vez med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. Je praznovanje umetnosti, trdega dela in strasti. Je predstavitev sodobnega nakit, ki odraža misli in ideje ustvarjalcev ter njihove osebnosti. Je prostor, kjer lahko začutimo ustvarjalno vizijo oblikovalcev in oblikovalk in je trenutno edina prireditev v Sloveniji, ki promovira sodobno oblikovanje nakita in njegove ustvarjalce.

Letošnja tema festivala so OBČUTENJA – SENSATIONS. Kako se počutimo, ko z nakitom komuniciramo preko naših čutil? Kakšne občutke doživljajmo v interakciji z nakitom? Kakšen je občutek teže nakita na koži, kakšna je tekstura uporabljenih materialov, temperatura kovine, dragih kamnov in drugih materialov? Kaj občutimo ob dotikanju določenih kosov nakita – je to veselje, zaupanje, sentimentalna navezanost ali negativna čustva kot so gnus, strah ...?

V sklopu Slovenskega tedna nakita se bodo odvile številne razstave, tečaji, delavnice, predavanja in vodeni ogledi. Teden nakita bo povezal številna slovenska mesta, saj bodo dogodki potekali v Ljubljani, Izoli, Slovenj Gradcu, Mengšu, Tržiču, Rogaški Slatini, Medani in na Bledu.

Osrednja razstava v Centru Rog

V Centru Rog bomo med 9. in 20. majem gostili osrednjo razstavo, na kateri se bodo predstavili tako slovenski oblikovalci kot tuji gostje. Slovesna otvoritev bo v petek, 10. maja, ob 18. uri v veliki dvorani, v 1. nadstropju.

Spremljevalni program – masterclassi, predavanja, okrogla miza

V sklopu spremljevalnega programa, se bosta v Centru Rog odvila dva masterclassa. Na prvem, ki bo na sporedu v četrtek, 9. maja, bo Naomi Clarke (VB) predstavila izdelavo nakita s tehniko mokrega emajla (prijava), na drugem, v torek, 14. maja, pa se bodo udeleženci pod vodstvom Anastasie Young (VB) seznanili z eksperimentalno tehniko vgrajevanja kamnov z lotanimi žicami (prijava).

Gostujoči mojstrici bosta v Centru Rog izvedli tudi dve predavanji. Naomi Clark se bo v petek, 10. maja ob 10:00 dotaknila vloge nakita v družinskih, institucionalnih in državljanskih zbirkah. Anastasia Young pa bo spregovorila o svojih izkušnjah umetnice, pedagoginje, avtorice in fotografinje, pri čemer bo še poseben poudarek namenila pomenu skupnosti in mrež. Predavanje Anastasie Young bo v ponedeljek, 13. maja ob 17:00.

Na Slovenskem tednu nakita bo organizirana tudi okrogla miza z naslovom ''Dediščina preteklosti, trenutna sedanjost in vizija prihodnosti oblikovanja in izdelava nakita''. Na medresorski okrogli mizi bo tekel pogovor o pogojih oblikovanja nakita v Sloveniji, o trajnosti, tradiciji, obrti, povezovanju ter prihodnjih izzivih in možnostih na tem področju. Okroglo mizo bomo v Centru Rog gostili v četrtek, 16. maja ob 17:00.

Letošnji Slovenski teden nakita vabi s pestrim programom, kjer bodo vsi ljubitelji nakita zagotovo našli nekaj zase.

Več lahko preberite tu: https://slovenianjewelryweek.com/Vstopna-SLO

Podrobnejši program je na voljo tu: https://slovenianjewelryweek.com/PROGRAM-SLO-2024

Poglej še

Benedetti Life

Screenshot 2023-10-26 at 21.34.16

Benedetti Life – kjer se srečata modni dizajn in nepopustljiva etika. V srčiki Centra Rog se rojevajo modni izdelki iz inovativnih materialov, kot so usnje iz oliv, izdelki iz alg in svila ustvarjena iz trajnostnega in zimzelenega dreves...