Center Rog bo spodbujal trajnostne načine delovanja in proizvodnje

14.09.2022
Center Rog bo spodbujal trajnostne načine delovanja in proizvodnje

V Portorožu med 12. in 14. septembrom poteka 5. mednarodna konferenca Tehnologije in poslovni modeli za krožno gospodarstvo – TBMCE 2022 v organizaciji Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru.

Direktorica Centra Rog Renata Zamida je včeraj sodelovala na panelni diskusiji na temo: »Prehod v krožno gospodarstvo: tehnologije so potrebni pogoj, niso pa zadostni«. Preostali govorci na panelu so bili dr. Bojan Musil (Filozofska fakulteta, Univerza v Mariboru), Marjana Dermelj (Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko), dr. Mitja Ruzzier (Fakulteta za management, Univerza na Primorskem in soustanovitelj podjetja Amibit), Tine Lugarič (Trampolin) in Pieter Stoutjesdijk (TheNewMakers, Nizozemska). Moderatorka je bila dr. Zorka Novak Pintarič s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru.  

Renata Zamida je izpostavila Center Rog kot prostor, »kjer bomo spodbujali trajnostne načine delovanja, proizvodnje in bivanja, s poudarkom na ključnih principih krožnega gospodarstva. V tem smislu bomo okolje, ki bo spodbujalo ničelno proizvodnjo odpadkov in ničelno onesnaževanje ter proizvodnjo izdelkov in materialov, ki ostajajo v rabi.«

Sodelujoči v diskusiji so se strinjali, da je za prehod v krožno gospodarstvo potrebno povezovanje inženirstva s humanistiko, kreativnim sektorjem, družboslovjem, politiko, financami itd.

Teme letošnje konference TBMCE zajemajo aktualna vprašanja tehnološkega razvoja in odgovornosti družbe na njeni razvojni poti iz fosilnega v obnovljivo, iz linearnega v krožno.

Novice

Arhiv

Do 20. oktobra: Javno zbiranje ponudb za oddajo kavarne s teraso v Centru rog

29.09.2022

Javni zavod Center Rog objavlja javno zbiranja ponudb za oddajo stvarnega premoženja v najem.

Odprte so prijave za oktobrski voden ogled gradbišča

26.09.2022

Vabimo vas, da se prijavite na oktobrski termin vodenega ogleda gradbišča in pobližje vidite, kako poteka prenova Centra Rog.

Center Rog išče vodjo izobraževalnih programov

19.09.2022

Uživaš v razvoju in načrtovanju izobraževanj za različna ciljna občinstva in imaš izkušnje s tem? Center Rog išče vodjo izobraževalnih programov!