RogLab Open 2017: Mesto za vse

RogLab in evropska mreža FabLabNet sta razpisala natečaj na področju produktnega in modnega oblikovanja ter arhitekture in umetnosti, katerega cilj je bil razširjati meje ustvarjalne rabe 3D-tehnologij ter razvijati družbeno in okoljsko odgovorne izdelke, ki prispevajo h kvalitetnejšem življenju posameznikov in skupnosti. K sodelovanju smo povabili vse, ki bi si želeli preizkusiti svoje ideje v inovativnem okolju evropske izdelovalniške mreže FabLabNet.

Razpis

Predmet natečaja je bil razvoj izdelkov, dodatkov, prostorskih intervencij in umetniških del, ki naslavljajo izzive današnje družbe in konkretne potrebe končnih uporabnikov in uporabnic. Nadejali smo se tako projektov, ki vključujejo pametne rešitve z elektroniko in novimi materiali, kot tudi tistih, ki za izboljšave obstoječega urbanega okolja predvidevajo tradicionalnejša orodja. Idejna rešitev je morala izkazovati spoštovanje do uporabniške raznolikosti z vidikov kulture, ekonomskih zmožnosti, enakosti spolov, spolne usmerjenosti, gibalne, mentalne ali senzorne oviranosti in starosti.

Področja natečaja:

  • javni prostori / stavbe
  • tekstilije, oblačila in dodatki
  • ulično pohištvo
  • urbano čebelarstvo
  • urbana pridelava hrane
  • mobilnost
  • druge relevantne teme

Razvoj prototipov

Natečaj, ki se je zaključil v septembru 2017, je k udeležbi pozival projekte s področja produktnega in modnega oblikovanja ter arhitekture in umetnosti, katerih cilj je razširjati meje ustvarjalne rabe 3D tehnologij ter razvijati družbeno in okoljsko odgovorne izdelke, ki prispevajo h kvalitetnejšem življenju posameznikov in skupnosti. Prijavilo se je 16 projektov.

Izborno komisijo so sestavljali Luka Mali – Fakulteta za elektrotehniko UL, Kristijan Tkalec – Zavod Kersnikova (Biotehna, Rampa laboratorij), Karin Košak – Naravoslovnotehniška fakulteta UL, Katerina Mirović – Forum Ljubljana, Meta Štular – RogLab, Muzej in galerije mesta Ljubljane in François Friderich – RogLab, Muzej in galerije mesta Ljubljane.

Trije izbrani projekti so plod skupnega dela mentorjev ter nagrajencev, nastajali pa so med oktobrom 2017 in februarjem 2018.

Partnerji natečaja

Zavod Kersnikova
Fakulteta za elektrotehniko UL
Naravoslovnotehniška fakulteta UL
RPS d.o.o.
Fakulteta za Arhitekturo UL
Forum Ljubljana

Zmagovalec

Multi.hanger

Modularni obešalnik

Zmagovalec

Rognik

Za lažje premagovanje robnikov s kolesom

Zmagovalec

Zarjavela bela

Rjaveč potisk na starih tekstilijah