RogLab Open 2015: Design (Dis)ability

Kljub temu da gibalno ovirani uporabniki sestavljajo 10 odstotkov evropskega prebivalstva, na kulturnem področju niso dovolj zastopani. Večina oblačil in dodatkov, ki jih najdemo na trgu, ni prilagojenih gibalno oviranim uporabnikom ali pa so ti zasnovani zgolj kot medicinski pripomočki. Moda je tipično urbani izraz individualnosti, ki pa je za številne gibalno ovirane posameznike in posameznice nedostopen.

Razpis

Platforma Design (Dis)ability je katalizator ustvarjalnega oblikovanja, na meji med igrivim meddisciplinarnim raziskovanjem kulturnih, okoljskih in telesnih omejitev ter preizkušanjem funkcionalnih in estetskih rešitev. Naslavljamo nišne potrebe, pri čemer vznikajo sveži načini razmišljanja in novi izdelki.

Mednarodna platforma Design (Dis)ability si je postavila izziv povezati modno industrijo, ki največkrat temelji na ideologiji popolnega telesa in glamurja, z gibalno oviranostjo. Pri tem prevprašuje splošne vrednote, povezane s pojmom oviranosti, in ustaljene metode oblikovanja, ki iz teh vrednot izhajajo:

  • Je telesno oviranost treba diskretno zakriti ali jo razumeti kot posameznikovo specifičnost in jo kot tako vključiti v proces oblikovanja?
  • Na kakšen način gibalno ovirani posamezniki in posameznice dojemajo gibalno oviranost in kako v oblikovanje vključiti tudi njihov osebni pogled?
  • Ali lahko te številne ter raznolike izzive in potrebe povežemo v vzdržne poslovne modele, ki zahtevajo določeno raven standardizacije?

 

Ideja o razvoju blagovne znamke je rezultat celovito zastavljenega procesa v koprodukciji RogLaba (Muzej in galerije mesta Ljubljane) in Zavoda Culturemaker. V sodelovanju z YHD – Društvom za kulturo in teorijo hendikepa smo spomladi 2014 objavili mednarodni kreativni izziv DESIGN (DIS)ABILITY. Z rezultati natečaja smo dobili povratne podatke o področju oblikovanja za gibalno ovirane uporabnike in dva odlična prototipa izdelkov. Glede na to, da so strokovnjaki s tega področja razpršeni po svetu, smo se že zgodaj odločili, da projekt začnemo razvijati v mednarodnem kontekstu. Povezali smo se z laboratorijem Open Style Lab s Tehnološkega inštituta v Massachusettsu (MIT). V sodelovanju z ameriškimi kolegi smo zasnovali koncept sodelovalne produktne delavnice. Z razvojem konkretnih izdelkov smo v tesnem sodelovanju z uporabniki in uporabnicami na primerih pokazali, kakšne izzive odpira povezovanje področij oblikovanja, gibalne oviranosti in naprednih asistenčnih tehnologij in kako jih lahko ustvarjalno naslovimo.

Naš cilj je gibalno oviranim uporabnikom in uporabnicam povečati možnost dostopa do privlačnih in uporabnih oblačil ter modnih dodatkov, ki bodo poleg kulturne vrednosti za nekatere predstavljali tudi večjo neodvisnost.

Razvoj prototipov in mednarodna delavnica

Na mednarodnem pozivu smo izbrali osem oblikovalcev in inženirjev iz šestih držav, ki so se po celomesečnem spletnem pripravljalnem tečaju sestali v Ljubljani. Na delavnici, ki je potekala med 31. marcem in 3. aprilom 2015, so izdelali osem izjemnih prototipov modnih dodatkov. Delavnico sta vodili inženirka Grace Teo z MIT in oblikovalka Sanja Grcić, pri sodelovanju pa so nam na pomoč priskočili številni gibalno ovirani prostovoljci ter partnerske organizacije.

Na razstavi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje je bil v decembru 2015 predstavljen en izdelek ter sedem prototipov oblačil in modnih dodatkov, ki so jih udeleženci izdelali v dve leti trajajočem procesu razvoja. Prilagodljiva moda za gibalno ovirane uporabnike se šele začenja razvijati, vendar ima področje potencial za dobro kotirajoč vstop na tržišče.

Zmagovalec

Pilius

Pelerina s snemljivim kolenogrelnikom

Integrirana opornica

Opornica za nošenje obutve s tankim podplatom

Jakna z magnetno zadrgo in zankami

Topla jakna za samostojno oblačenje

Kavbojke z nesimetričnim pasom

Oblikovane za sedenje na vozičku

Obleka za opornico

Konfekcijska in prilagodljiva opornica

Ogrevani bomber

Moška ogrevana jakna

Rokavice

Rokavice za poganjanje vozička

Zvezdna opornica

Funkcionalna, udobna in estetska opornica