RogLab Open 2019: Aktivno staranje

Najstniki, ki so sprožili beatlomanijo, in hipiji iz časa Woodstocka so zdaj stari že okoli sedemdeset let. Prvi Elvisovi fani so zdaj že v osmem desetletju življenja – ja, norija rokenrola in uporniška pop kultura nikakor nista tuji številnim starostnikom, ki jih srečujemo v parkih, trgovinah in avtobusih. To so namreč generacije, ki so prve ponotranjile »upiranje brez razloga«. 

Prav s temi generacijami se je ukvarjal oblikovalski natečaj RogLab Open: Aktivno staranje, ki sta ga razpisala RogLab, ljubljanski fab lab, prejemnik prestižne evropske nagrade za inovativnost mreže Eurocities 2018, in slovenski Center za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Z natečajem smo želeli opozoriti oblikovalce in javnost na potrebe starejših oseb, obenem pa spodbuditi razvoj njim namenjenih novih izdelkov in storitev.

K prijavi na natečaj smo povabili vse, ki jim grafično, modno, prostorsko, industrijsko, produktno, storitveno in druga področja oblikovanja niso tuja, ki jih zanimajo družbeno koristne rešitve in medgeneracijsko sodelovanje, obenem so navdušeni nad medkulturnim ustvarjalnim vzdušjem in se ne bojijo globalne konkurence. Predlagani kreativni izziv: oblikovati družbeno koristne rešitve, ki osebam, starejšim od sedemdeset let, omogočajo aktivno in samostojno življenje v lastnem domu, v javnih prostorih ali na javnih površinah.

Razpis ter poziv za partnerje

Natečajni predlogi

Na natečaj RogLab Open: Aktivno staranje, ki obravnava težave oseb, starejših od sedemdeset let, z iskanjem družbeno koristnih rešitev za omogočanje aktivnega in samostojnega življenja, je prispelo 30 projektov iz Brazilije, Indije, Irana, Paname, Peruja, Portugalske, Slonokoščene obale, Slovenije in Združenega kraljestva. Pri promociji natečaja je sodelovalo 35 sorodnih laboratorijev iz 27 držav. 

Žirija, ki so jo sestavljali Meta Štular (vodja RogLaba, samostojna kulturna menedžerka na področju kreativnih industrij, prejemnica nagrade za inovativnost, ki jo podeljuje mreža Eurocities), Maja Vardjan (kustosinja v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje ter sokustosinja bienalov oblikovanja BIO 24 in 25), Jure Miklavc (ustanovitelj Studia Miklavc, izredni profesor na ALUO, prejemnik številnih mednarodnih in nacionalnih nagrad, npr. nagrade red dot in nagrade Prešernovega sklada), Mojca Mihailovič - Škrinjar (ekonomistka, svetovalka za oblikovalsko razmišljanje in strateški razvoj poslovnih idej, prejemnica nagrade Design Management Value Award 2016 v okviru KCDM) in Maja Kržišnik (umetnostna zgodovinarka, direktorica Informacijsko-dokumentacijskega centra za oblikovanje pri GZS (1988–2006), nekdanja predavateljica na NTF in FD), je za nadaljnji razvoj izbrala 5 projektov, od katerih so se 4 udeležili mednarodne delavnice.

Razvoj prototipov in mednarodna delavnica

Avtorji idejnih predlogov, ki so prepričali strokovno komisijo natečaja, so vse od izbora v sodelovanju z lokalnimi mentorji in drugimi strokovnjaki pilili idejne zasnove, preizkušali začetne prototipe ter z Mojco Mihailovič Škrinjar pridobivali znanje s področja oblikovalskega mišljenja, razvoja poslovnih modelov in tržnega pozicioniranja.

Ob začetku delavnice so avtorji s strokovnima sodelavkama Barbaro Goričan in Matejo Slapnik iz Slovenske filantropije na lastni koži izkusili različne težave, ki pestijo starostnike, in se vživeli v izkušnjo bivanja v starejšem telesu. Empatično razmišljanje je udeležencem nato pomagalo pri upoštevanju različnih prilagoditev začetnih zamisli pri razvoju v prototipe, ki bodo starostnikom resnično koristili.

Strokovna vodila je podala tudi Alenka Plemelj, predavateljica z oddelka za delovno terapijo in ergonomijo na Zdravstveni fakulteti, ki je poskrbela, da prototipi spoštujejo različna pravila dobre prakse. Avtorje je na primer opozarjala na težave z upadom mišične moči, pešanjem fine motorike in različnih čutil ter manjšo gibljivostjo sklepov in z njo povezanim omejenim dosegom. Prostovoljca Milena Dimec in Uroš Stanič sta preizkusila vse prototipe in dodatno svetovala avtorjem s svojimi zamislimi za izboljšave.

 

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Platformo Center za kreativnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Zmagovalec

Medgeneracijsko igralo

Medgeneracijsko igralo Andréja Vanzolina iz Brazilije je interaktivna igra, ki služi za trening koordinacije in koncentracije.

A(ge)daptive

Klasično krojena oblačila za modno ozaveščene starejše uporabnike, ki so primerna tudi za svečane in večerne priložnosti.

Dodatki za stopnice

Dodatki za stopnice, ki višino posamezne stopnice znižajo za polovico in omogočajo izmenično hojo.

Grow for it!

Hidroponični vrt, ki je dostopen tudi za gibalno ovirane uporabnike na invalidskem vozičku.