Lokacija:

RogLab, Trubarjeva 72, Ljubljana (dostop je s Petkovškovega nabrežja, med zeleno hišo in dovozom v garažo Centra Rog)

Datum:

06.10.2022 / 16:00 - 20:00

Cena:

100 EUR (*80 EUR)

Prijavite se

Tečaj: Uvod v robotiko – LIDAR senzor (osnovni)

Oktobra bomo pričeli s tečajem osnov uporabe večnamenskega LIDAR senzorja (Light Detection and Ranging) za interakcijo z roboti ter računalniki. Pridobljena znanja bodo odlična odskočna deska v svet robotike. Skozi praktične primere se boste naučile_i osnov dela s senzorji LIDAR, ki so zelo popularni in jih najdemo v raznih aplikacijah, od samo vozečih vozil, robotov v tovarnah, digitalni umetnosti idr.

Tečaj bo potekal v petih zaporednih tednih med 6. oktobrom in 3. novembrom vsak četrtek med 16. in 20. uro. 

Pod mentorstvom Janeza Cimermana se boste naučile_i, kako LIDAR priključiti na računalnik ter sprogramirati enostaven vmesnik, ki bo dovolil brezstično interakcijo človek-računalnik. Nato si boste ogledale_i različne uporabnosti kombiniranja LIDAR senzorja, kode ter prikazane vsebine. Za zaključek boste sprogramirale_i vmesnika za kontroliranje igrice PONG z uporabo LIDAR senzorja.

Preko dela z omenjenimi senzorji in programi boste spoznale_i tudi osnove ROS-a (Robot Operating System). Poznavanje osnov ROS-a, LIDAR-ja, Linuxa in programiranja v Pythonu je odlična odskočna deska v svet robotike, saj so omenjene tehnologije danes široko uporabljene tudi v praksi.

O mentorju:

Janez Cimerman je inovator, inženir robotike ter soustanovitelj in projektni vodja pri TAFR Robotics. V Ljubljani je končal študij elektrotehnike, znanje robotike pa je nadgradil tudi med magisterijem v Berlinu in Budimpešti. Ob študiju je konstantno sodeloval pri DIY in robotskih projektih kot tudi organiziral različne tehnične delavnice. Trenutno sodeluje in svetuje podjetjem, katerih cilj je robotska avtomatizacija industrijskih prostorov.

Predznanje: osnove programa Python
Število udeležencev: 5
Cilj: naučiti se osnov uporabe večnamenskega LIDAR senzorja za interakcijo z roboti in računalniki  
Dejavnosti: spoznavanje osnov uporabe večnamenskega LIDAR senzorja skozi praktične primere
Pridobljena znanja: uporaba LIDAR senzorja v raznovrstnih projektih, spoznanje osnove ROS-a, spoznanje osnov programiranja v Linux okolju
Material: osebni računalnik s katerikoli operacijskim sistemom, zaželen je Linux
Orodje: računalnik, projektor, LIDAR senzor
Avtor in mentor delavnice: Janez Cimerman 

Trajanje delavnice: 5 dni
Lokacija: RogLab, Trubarjeva 72, 1000 Ljubljana (dostop je s Petkovškovega nabrežja, med zeleno hišo in dovozom v garažo Centra Rog)

Datumi in potek tečaja:

1. srečanje: četrtek, 6. 10. 2022 med 16. in 20. uro; uvod in spoznavanje z orodij, ki jih bomo uporabljali (Linux, ROS, Terminal)

2. srečanje: četrtek, 13. 10. 2022 med 16. in 20. uro; predstavitev LIDAR senzorja, vizualizacija njegovih podatkov in programiranje prvih enostavnih programov v Python-u

3. srečanje: četrtek, 20. 10. 2022 med 16. in 20. uro; programiranje malo naprednejšega vmesnika LIDAR-računalnik, prikaz uporabe LIDAR-ja v različnih pozicijah

4. srečanje: četrtek, 27. 10. 2022 med 16. in 20. uro; programiranje LIDAR kontrolorja za igrico PONG, 1. del

5. srečanje: četrtek, 3. 11. 2022 med 16. in 20. uro; ; programiranje LIDAR kontrolorja za igrico PONG, 2. del

Cena tečaja: 100 eur (80 eur*)
*cena velja za dijakinje_e, študentke_e, upokojenke_c, brezposelne osebe, prosilce za azil, begunke_ce in tiste, ki imate veljavno članarino v RogLabu

Način plačila

NAKAZILO

IBAN za nakazilo: SI56 0126 1600 0002 804 
Ime in naslov prejemnika: Kreativno središče Center Rog, Trubarjeva 72, SI-1000 Ljubljana 
Namen plačila: Ime in Priimek prijavljene osebe 
Sklic: 00 22-06102022

S plačilom tudi potrdite svojo prijavo.